Eindbaas Bitcoin heeft stevige kritiek op cryptocurrency, Lagarde en Europa volgen

De Bank of International Settlements (BIS) heeft een vernietigend rapport gedeeld waarin ze crypto bekritiseren vanwege structurele tekortkomingen zoals een gebrek aan een stabiel nominaal anker, schaalbaarheidsproblemen, fragmentatie en niet-gereguleerde tussenpersonen.

Bitcoin moet eindbaas verslaan

BIS is een organisatie die ook wel omschreven wordt als wel de centrale bank voor centrale banken. Aan het hoofd van de BIS staat Agustín Carstens, en hij wordt door de bitcoinwereld gezien als de eindbaas. The Final Boss die bitcoin moet verslaan om te kunnen zegevieren als globaal betaalnetwerk.

Als Carstens spreekt, dan zorgt zijn organisatie ervoor dat dit bij alle centrale banken wereldwijd terecht komt.

Structurele gebreken in crypto-industrie

De BIS brengt elk jaar een gedetailleerd verslag uit van de staat van de economie. In de huidige editie van 41 pagina’s verklaarde de financiële instelling dat “structurele gebreken het crypto-universum ongeschikt maken als basis voor een monetair systeem”, met het argument dat systemen die rond centrale banken zijn gebouwd, stabieler en interoperabel zijn. Interoperabel betekent dat systemen met elkaar kunnen samenwerken.

Centrale banken en hun eigen cryptocurrency

Toch wil de BIS iets doen met cryptocurrency. Ze zijn geïnteresseerd om crypto helemaal te ontleden en alleen een paar eigenschappen (lees: buzzwords) te gebruiken voor de programmering van toekomstige Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Denk hierbij aan de programmeerbaarheid van geld, het tokeniseren van assets en geld en het laten samenwerken van bepaalde componenten. Verschillende CBDC’s moeten op deze manier interoperabel met elkaar zijn.

De belangrijkste kritiek van de BIS op het crypto-ecosysteem was het ontbreken van een stabiel nominaal anker, dit gebruiken centrale banken om prijsstabiliteit te bereiken. Daarnaast vinden ze crypto niet schaalbaar genoeg, zijn er teveel cryptocurrency’s en zijn ze kritisch op tussenpersonen zoals brokers en beurzen.

Crash cryptomarkt is redelijk beheersbaar

Agustín Carstens vertelde Reuters dat “al deze zwakheden die eerder werden opgemerkt, vrijwel werkelijkheid zijn geworden”, verwijzend naar de recente instortingen van stablecoins, liquiditeitsproblemen van crypto-leenbedrijven, het ineenstorten van hedgefondsen en reddingsoperaties die volgden op de dalende bitcoin koers.

“Op basis van wat we weten, zou het redelijk beheersbaar moeten zijn”, zei Carstens over de crypto-meltdown, wat aangeeft dat hij niet verwachtte dat cryptocurrency een wereldwijde financiële crisis zou veroorzaken. “Maar er zijn veel dingen die we niet weten.”

Ziel van geld in handen van centrale banken

Carstens had eerder zijn mening gegeven dat “de ziel van geld” vertrouwen is en dat blockchain-betalingsnetwerken niet zouden kunnen concurreren met de diensten van centrale banken. Hij verwacht dat internationale standaarden voor CBDC-interoperabiliteit binnen de komende 24 maanden zullen worden uitgerold.

“Mijn belangrijkste boodschap vandaag is simpel: de ziel van geld behoort noch aan big tech, noch aan een anonieme blockchain. De ziel van geld is vertrouwen. En centrale banken waren en blijven de instellingen die het best geplaatst zijn om vertrouwen te bieden in het digitale tijdperk.”

Als Carstens spreekt, dan zingen de centrale banken binnen no-time dezelfde noot. Twee jaar geleden stelde de Europese Unie MiCA voor, een set regels voor de crypto-industrie in Europa.

Europese centrale bank wil Bitcoin reguleren

Christine Lagarde, de president van de Europese centrale bank denkt dat het tijd is voor een volgende iteratie van MiCA. Dat is verrassend te noemen, aangezien de eerste versie van MiCA naar verwachting pas in 2024 van kracht zal zijn.

Lagarde zegt dat Bitcoin niet gedekt wordt door de originele MiCA, maar wel meegenomen zou kunnen worden in MiCA 2:

“MiCA 2 zou de activiteiten van crypto-activa, staking en uitlenen moeten reguleren, die zeker toenemen. MiCA 2 zou de gedecentraliseerde financiering (DeFi), momenteel de focus op financiële tussenpersonen, volledig moeten dekken. Waar geen tussenpersoon bestaat, is de regelgeving niet van toepassing, en dat is het geval voor Bitcoin. Dus Bitcoin zal niet gedekt worden door MiCA 1, maar hopelijk houdt MiCA 2 daar rekening mee.”

MiCA staat voor Markets in Crypto Assets.

All Dutch and English crypto news!

Renzo’s ezETH depegs to $688 following end of airdrop farming window

Despite the temporary price depeg, a trader made nearly $400,000 in profit due to the unfortunate incident. News Own this piece of crypto history Collect this article as...

UK regulator scrutinizes Big Tech’s role in AI industry

Regulatory scrutiny is intensifying in the U.K. as Big Tech’s deepening involvement in the AI sector raises concerns over competition and market dominance. News Own this piece...

SEC targets Uniswap Labs, raising concerns over open-source code liability

SEC actions have made developers fearful that their code may end in prosecution. Are smart contracts with immutable code the way to protect themselves? Analysis Own this...

DeFi’s ‘unknown and unpredictable’ risks curb institutional use — Fireblocks VP

Institutions are keen on DeFi, and its use among them is growing, but on-chain risks are hamstringing further adoption, says Fireblocks’ Shahar Madar. News Own this piece...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo