Eerste Nederlandse uitgever accepteert bitcoin

Bitcoin als betaalmiddel wordt steeds populairder; ook in Nederland. Toen wetenschapsjournalist Krijn Soeteman de ‘Crypto Encyclopedie’ maakte in opdracht van Ensie, deed dit een belletje rinkelen bij de uitgeverij.

Ensie is liever vroeg dan laat, en dat blijkt ook wel uit de naam. De uitgeverij is de Eerste Nederlandse Systematisch Ingerichte Encyclopaedie (E.N.S.I.E.), en vanaf vandaag is het ook de eerste uitgeverij waar je met bitcoin kan betalen.

Van online naar papier

Waar de meeste uitgeverijen traditioneel ogen, is Ensie niet vies van innovatie. Het bedrijf, dat opgericht is in het jaar 1946, is in 2012 begonnen met een herstart als online platform.

De uitgeverij kwam er al snel achter dat er nog steeds een vraag is naar die dikke grote boeken zoals wij encyclopedieën kennen, waarbij duiding centraal staat. Met deze informatie gingen ze omgekeerd te werk: vanuit de online Encyclopedie werd er een uitgeverij opgezet met gedrukte encyclopedische boeken.

‘We zijn meer een tech-organisatie’

En vanuit hier gaat het bedrijf een stap verder. Het gaat encyclopedieën – in ieder geval de crypto-variant – verkopen op de meest vooruitstrevende manier; bitcoin.

Uitgever Bart Welzen vindt dit een logische stap voor het bedrijf. “We zijn sinds de lancering van ons online platform meer een tech-organisatie dan een traditionele uitgeverij.”

“Het is mooi om te zien hoe een nieuwe boekpublicatie een technologische ontwikkeling als deze kan stimuleren. We streven er dan ook naar om het uitgeversvak in samenwerking met onze auteurs te blijven vernieuwen”, aldus Welzen.

Waarom een crypto-encyclopedie?

Als je nieuw bent in de crypto-wereld is het lastig om een begin te maken. Probeer een nieuwkomer maar eens te navigeren tussen blockchains, proof of stake en smart contracts. De Crypto Encyclopedie legt veel van deze begrippen op een begrijpelijke manier uit.

‘Na het lezen weet jij o.a. hoe een 51-procentsaanval werkt, wat de herkomst van het woord HODL is, waar Pizza-day vandaan komt, wat Schnorr signatures zijn en hoe je pump & dump kan herkennen’, aldus de website van Ensie.

Het boek is naast de website van Ensie, ook te bestellen op de webshop van BTC Direct. Daar kan je naast bitcoin ook met ethereum of litecoin betalen.

All Dutch and English crypto news!

Unizen ‘CeDeFi’ smart exchange secures $200M investment from GEM

Cryptocurrency exchange Unizen has scored a $200 million investment from private equity group Global Emerging Markets (GEM) which it will use to expand its business...

Community reacts after SEC’s Gensler affirms BTC’s commodity status

Securities and Exchange Commission Chairman Gary Gensler riled up Crypto Twitter on Monday after affirming that Bitcoin (BTC) is a commodity. Questions were raised about...

Harmony hacker sends stolen funds to Tornado Cash mixer

The funds from Harmony's Horizon Bridge have begun to move into the Tornado Cash Ethererum mixer, signaling that the attacker has no intention of accepting...

Institutional crypto asset products saw record weekly outflows of $423M

Digital asset investment products saw record outflows totaling $423 million last week, with institutional investors from Canada representing nearly all of the carnage. According to the...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo