Dit zijn de 9 cryptocurrency’s van Coinbase die onder wetgeving SEC zouden vallen

De grootste Amerikaanse financiële waakhond heeft negen cryptocurrency’s bestempeld als effect (security), waardoor deze nu onder de effectenwetgeving vallen. De Securities and Exchange Commission (SEC) krijgt kritiek omdat ze inzetten op handhaving in plaats van het bieden van juridische handvatten.

De link met Coinbase

De negen crypto’s worden allemaal aangeboden door het Amerikaanse Coinbase. Het gaat om:

  • Flexa’s AMP
  • Rally’s RLY
  • DerivaDEX’s DDX
  • XY Labs’ XYO
  • Rari Capital’s RGT,
  • LCX, de gouvernancetoken van een exchange in Liechtenstein
  • Power’s POWR
  • DFX Finance’s DFX
  • Kromatika Finance’s KROM

Al deze tokens worden dus aangeboden op Coinbase en worden gehost op de blockchain van Ethereum. Als je de aanklacht leest, is het geen toeval dat juist deze ‘Coinbase-coins’ worden benoemd.

Onderdeel van aanklacht

Er zit meer achter dan simpelweg het bestempelen van negen coins. De SEC is een zaak begonnen waarin een voormalige werknemer van Coinbase en twee compagnons beschuldigd worden van handel met voorkennis. In diezelfde klacht staat dat minstens negen van de cryptocurrency’s op Coinbase onder de effectenwetgeving horen te vallen.

Velen in de crypto-industrie zagen dit als een voorbeeld van regulering door handhaving. Ofwel, de SEC wil zijn spierballen laten zien.

SEC wil cryptocurrency reguleren

De indiening markeert een van de weinige gevallen waarin specifieke cryptomunten door de SEC als effecten werden beschouwd. De SEC heeft in het verleden geweigerd om de wettelijke status van veel cryptocurrency’s te verduidelijken, terwijl ze constant beweren dat veel crypto’s onder hun bewind zou moeten vallen.

Een perfect voorbeeld hiervan is de rechtszaak tegen Ripple. De SEC en Ripple zijn sinds december 2020 verwikkeld in een juridisch gevecht om te zien of XRP al dan niet een security is. Na een rechtszaak van bijna twee jaar heeft de SEC de rechter nog niet weten te overtuigen. Het scheelt natuurlijk dat Ripple diepe zakken heeft en hierdoor veel juridische slagkracht kan inzetten.

Kritiek op SEC

Terug naar de aanklacht. Coinbase reageerde op de SEC middels een blogpost waarin een verzoek werd ingediend om een ​​regelgevend kader voor cryptocurrency’s te creëren “geleid door formele procedures en een openbaar proces van kennisgeving en commentaar, in plaats van door willekeurige handhaving of begeleiding die achter gesloten deuren is ontwikkeld.”

Niet alleen commerciële partijen uit de crypto-industrie zijn kritisch op de SEC, ook Caroline Pham van de Commodities Futures Trading Commission (CFTC) snapt het niet. Ze laat haar ongenoegen blijken op Twitter.

“De zaak SEC v. Wahi is een treffend voorbeeld van ‘regulering door handhaving’,” schreef Pham voordat zij beweerde dat de beweringen van de SEC “brede implicaties” zouden kunnen hebben die verder gaan dan de zaak zelf.

Negen rechtszaken

Haar sentiment werd gedeeld door Jake Chervinsky, het hoofd van het Blockchain Association-beleid, die zei dat de zaak een “puinhoop” was die waarschijnlijk “negen mini-trials” zou vereisen om te bepalen of elk token echt een security is.

Ook vanuit de politiek klinkt kritiek op de SEC. Republikein Tom Emmer bekritiseerde de SEC tijdens een hoorzitting van het congres “het gebruik van handhaving om zijn jurisdictie uit te breiden”, en noemde het agentschap “op macht belust” en “hellbend.” Emmer zei dat de SEC alles doet om zijn politieke doelen te behalen ten koste van de crypto-industrie.

Gurbir Grewal van de SEC gaf tijdens de hoorzitting toe dat de regelgevende instantie routinematig heeft gehandeld tegen deelnemers uit de crypto-industrie op manieren die buiten haar jurisdictie kunnen vallen.

All Dutch and English crypto news!

‘I alone am responsible,’ says CEO Do Kwon in first interview since collapse

The CEO of Terra has come out to take responsibility for the project's crash earlier this year.   Do Kwon, the founder of Terra, has given his...

Brazil brokerage giant with 3.6M clients launches BTC and ETH trading

Brazilian brokerage giant XP Inc has officially launched its crypto trading platform 'XTAGE' in Brazil, bringing a potential 3.6 million users to the crypto markets.  The...

Bitrue introduces ETH PoW token ahead of Merge upgrade

Bitrue, the leading cryptocurrency exchange based in Singapore, is providing its users with an Ethereum Proof of Work token in advance of the Merge upgrade,...

Expansion of short-term BTC holders suggests ‘final flush’ of sellers

A recent spike in short-term BTC holders could signal a "final flush" of sellers, meaning the capitulation events have played out, leaving the market ready...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo