Dit zijn alle cryptobedrijven die zijn omgevallen… tot nu toe

Februari is voor cryptobegrippen rustig begonnen, er zijn (nog) geen faillissementen aangekondigd. Dat is fijn, zeker na zo’n turbulente periode waarin crypto exchanges, leenbedrijven en andere instellingen omvielen. Tijd voor een terugblik.

Het overzicht begint in mei 2022, toen werd het eerste slachtoffer van de bearmarkt bekend. Eigenlijk kan je de reeks faillissementen verdelen in twee. Van Terra tot Hodlnaut en alles na FTX.

Bron: Tradingview

Veel van de genoemde faillissementen gebruiken een chapter 11 faillissementsprocedure. Dit zet alle civiele rechtszaken stop en stelt bedrijven in staat om een herstelplan op te stellen terwijl ze operationeel blijven. Het is dus niet zoals in Nederland waarbij een faillissement het einde of een doorstart betekent; het is een manier om het bedrijf financieel te herstructureren.

Stablecoin verliest koppeling met dollar en crypto valt

12 mei: TerraLabs, een populaire blockchain met waarvan stablecoin TerraUSD gekoppeld was aan de Amerikaanse dollar, onderbreekt de operaties. De stablecoins daalt tot 35 cent en de bijbehorende token LUNA, bedoeld om de prijs van TerraUSD te stabiliseren, daalt snel van 80 dollar naar 10 cent. Een ware meltdown speelt zich af voor onze ogen en oprichter Do Kwon krijgt een arrestatiebevel aan zijn broek.

5 juli: Three Arrows Capital (3AC) is een in Singapore gevestigd crypto-hedgefonds dat bijna 10 miljard dollar aan activa beheerde. Het fonds vroeg een faillissement aan van het type Chapter 15. Hiermee zoekt het fonds bescherming tegen schuldeisers na de ineenstorting van de populaire cryptocurrency TerraUSD, waarin 3AC een aanzienlijke investering had in.

5 juli: Op diezelfde dag komen er berichten naar buiten dat het rommelt bij Voyager Digital. Dit is een broker in cryptocurrency en zij dienen een faillissementsaanvraag in van het type Chapter 11. Voyager kan niet meer verder vanwege een wanbetaling van 660 miljoen dollar van het eerder genoemde Three Arrows Capital. Een aantal dagen voor het faillissement stopt Voyager de mogelijkheid voor klanten om crypto op te nemen. Op het moment van schrijven zijn ze 1,3 miljard dollar verschuldigd aan zijn 100.000 schuldeisers.

14 juli: Niet veel later vraagt Celsius ook een chapter 11 aan. Celsius was een crypto-platform waarop gebruikers rente konden ontvangen over hun crypto-tegoeden, maar ook leningen konden afsluiten in crypto. Passief inkomen over crypto klinkt goed, maar je stelt je crypto wel bloot aan risico’s van een derde partij. En die derde partij zat in de problemen. Dit begon nadat Celsius Ethereum gestaked had in een protocol, hiervoor kregen ze stETH terug, die in theorie altijd evenveel waard zou moeten zijn als een normale ethereum. Toen de cryptomarkt in mei begon in stortte, klapte ook de waarde van sETH en het werd steeds moeilijker om deze munt een-op-een te verkopen voor ether. En toen kwam er een bankrun.

9 augustus: Hodlnaut, een in Singapore gevestigde crypto-leenbedrijf, onderbreekt zijn diensten. Dit betekent dat klanten geen crypto meer kunnen opnemen, ook kunnen er geen crypto’s tegen elkaar verhandeld meer worden en stortingen worden stopgezet. De reden die ze hiervoor opgeven zijn ‘marktomstandigheden’ en enkele dagen dient Hodlnaut een verzoek in om schuldeiserbescherming te zoeken bij het Hooggerechtshof van Singapore.

Too-big-to-fail bestaat niet

11 november: FTX was tot het moment van faillissement een van de allergrootste crypto-exchanges van de wereld. De exchange sponsorde veel publieke sportevenementen en was veel aanwezig. Directeur Sam Bankman-Fried presenteerde zichzelf naar de buitenwereld toe als de ridder op het witte paard.

Toch moest de exchange een faillissement aanvragen. We hebben hier veel over geschreven want het zaakje ruikt aan alle kanten. Zo wordt Sam Bankman-Fried strafrechtelijk vervolgd en is zijn andere bedrijf Alameda Research ook omgevallen.

28 november: BlockFi, een andere vooraanstaande geldschieter van cryptovaluta, vraagt faillissement aan in de nasleep van de val van FTX. Deze twee bedrijven waren financieel op meerdere manieren met elkaar verstrengeld.

21 december: Core Scientific, een van de grootste beursgenoteerde bitcoin-miningbedrijven, heeft faillissement aangevraagd. Ze zijn ongeveer 1,3 miljard dollar verschuldigd tegenover zijn 1.000-5.000 eisers. Het bedrijf is nog wel aan het minen.

20 januari: Genesis was een van de meest toonaangevende geldschieters van cryptovaluta. Ook zij werden mee de afgrond ingetrokken door de val van FTX. Genesis vroeg een Chapter 11 faillissement aan.

Hopelijk blijft het hierbij, maar het is en blijft de cryptowereld dus het is altijd spannend. BLOX en BTC Direct hebben geen enkele connectie met de in dit artikel genoemde bedrijven.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

Creating ‘good’ AGI that won’t kill us all: Crypto’s Artificial Superintelligence Alliance

After a year of increasingly dire warnings about the imminent demise of humanity at the hands of superintelligent artificial intelligence (AI), Magazine is in Panama...

Big Time Generates over $100M in Revenue since Preseason

Austin, United States, March 28th, 2024, Chainwire Innovative game developer Big Time Studios announces that its highly anticipated free-to-play multiplayer action/MMO RPG Big Time, has generated...

Waarom noemt Frobes Cardano een zombie blockchain?

Een recent artikel van Forbes heeft meerdere blockchains, waaronder Cardano (ADA), Tezos (XTZ), Litecoin (LTC), Algorand (ALGO), Monero (XMR), Ripple en anderen, bestempeld als “zombies”...

Crypto is ‘too big to ignore’ for the charitable sector

A growing number of charities and nonprofits are embracing cryptocurrency. Analysis Own this piece of crypto history Collect this article as NFT Join us on social networks Cryptocurrency adoption in...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo