Crypto-sector officieel gelegaliseerd in Oekraïne

Ondanks de oorlog gaat Oekraïne door met de legalisering van crypto. De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, heeft een handtekening gezet onder de Oekraïense wet ‘On Virtual Assets’. Deze wet werd op 17 februari al aangenomen, maar nog niet ondertekend. Dat is nu officieel gebeurd.  

‘Deze wet schept voorwaarden voor de lancering van een legale markt voor virtuele activa in Oekraïne’, zegt de tekst op de overheidswebsite van het land.

Wat staat er in?

Deze wet is bedoeld om crypto te kunnen reguleren. Het allerbelangrijkste is dat het de juridische status, classificatie en eigendom van crypto wordt bepaalt. Het is logischer dat de effecten-commissie het juridische vlak ontwikkelt voor crypto, maar deze is nu – samen met vertegenwoordigers uit de branche – ontwikkeld door het ministerie van Cultuur.

Het land zal hierdoor niet achterblijven met innovatie in deze altijd veranderende wereld. De wet schept voorwaarden voor ‘verdere vorming van het juridische veld in de markt van virtuele activa’. Ook zal het land een lijst van crypto-aanbieders bepalen. Dit worden partijen die crypto mogen verkopen in Oekraïne.

Wie houdt er toezicht?

Ook zijn er maatregelen ontwikkeld die voor financieel toezicht moeten zorgen, en daarnaast worden er markttoezichthouders aangesteld door deze wet. Deze rol zal worden vervuld door de Nationale Bank van Oekraïne en de Nationale Commissie voor effecten en effectenbeurzen.

Deze nationale commissie krijgt verschillende rollen op zich toegewezen. Een van deze rollen is om staatsbeleid te vormen voor crypto – en deze ook uitvoeren. De commissie is ook degene die bepaalt wie crypto mag verkopen. Hij geeft de vergunningen om ‘virtuele activa’-diensten aan te bieden.

Het land ziet dit als een stap in de goede richting om het crypto-landschap te ontdekken. ‘De ondertekening van deze wet door de president is weer een belangrijke stap om de cryptosector uit de schaduw te halen en een legale markt voor virtuele activa in Oekraïne te lanceren’, aldus de overheidswebsite.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin price predictions abound as traders focus on the next BTC halving cycle

Terra's recent collapse has been repeatedly singled out as the main source of weakness affecting crypto assets, but it's much more likely that a combination of...

Swiss asset manager Julius Baer eyes crypto and DeFi potential

132-year-old Swiss asset management firm Julius Baer intends to offer exposure to cryptocurrencies and decentralized finance (DeFi) for its high net-worth clients. The firm's CEO Philipp...

Jack Dorsey’s Block hits $1.3B in Q1 profits, $43M in BTC trading revenue

Block, the pro-Bitcoin (BTC) umbrella company that hosts Cash App, Square and Afterpay, continues its growth in 2022. According to its Shareholder letter, in the...

Bitcoin must defend these price levels to avoid ‘much deeper’ fall: Analysis

Bitcoin (BTC) may be attempting to flip $30,000 to support on May 19, but for one group of analysts, attention is focused firmly on a...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo