Crypto-gemeenschap schiet Turkije en Syrië te hulp

Het is je vast niet ontgaan dat Turkije en Syrië op maandag zijn geraakt door de dodelijkste aardbeving in ruim tien jaar tijd. Tot nu toe maakten de autoriteiten melding van meer dan 11.000 doden en de verwachting is helaas dat dit getal de komende dagen nog verder oploopt. Om het rampgebied te steunen zijn er binnen de crypto-gemeenschap diverse initiatieven gestart om geld richting Turkije en Syrië te sturen.

Reacties vanuit de gemeenschap

De crypto-gemeenschap staat inmiddels bekend als een vrijgevige groep mensen. Dit blijkt ook wel uit de cijfers van The Giving Block, die bekendmaken dat de gemiddelde crypto-donatie momenteel uitkomt op 11.000 dollar. Een getal dat ver boven het gemiddelde van donaties met fiatgeld ligt.

Vanuit Binance kwam er via CEO Changpeng Zhao ook hulp voor Turkije. Uit zijn bericht van 6 februari blijkt dat hij destijds al vier vergaderingen over dit onderwerp achter de rug had. Het populaire beursplatform wil bijdragen in de vorm van slachtofferhulp.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Binance op deze manier te hulp schiet. Ook in het conflict tussen Rusland en Oekraïne stuurde het beursplatform miljoenen dollars aan donaties die kant op. Daarnaast is het beursplatform met een zogenaamde ‘Binance Refugee Card’ bezig, die gelanceerd is in april 2022.

Binance Refugee Card

De Binance Refugee Card is een soort kaart waarmee mensen in probleemgebieden eenvoudig aanspraak kunnen maken op financiële hulp. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in het geval van Turkije, waarin duizenden mensen als gevolg van de aardbevingen hun huis verloren. Met de kaart van Binance is het voor die mensen mogelijk om voorzichtig weer wat op te bouwen na de ramp.

Op dit moment zijn er al meer dan 15.000 mensen met een Binance Refugee Card. Op dit moment kunnen houders van die kaart daarmee aanspraak maken op 75 Binance USD (BUSD) per maand voor een periode van drie maanden.

Wat dat betreft gaat het niet om een gigantisch bedrag, maar in ieder geval om een goede steun in de rug. Zeker in een land als Turkije is daar in ieder geval een mooi begin mee te maken voor mensen die weer vanaf nul moeten beginnen. Het lastige is natuurlijk wel om de juiste mensen uit te kiezen voor die kaarten en om misbruik te voorkomen

Turkse rockster schiet te hulp

De Turkse rockster Haluk Levent en het goede doel Ahbap slaan de handen ook ineen om geld op te halen voor de mensen in het rampgebied. Zij creëerden samen een multi-signature wallet op de BNB Chain van Binance om donaties van de crypto-gemeenschap te ontvangen. Tot dusver gaat het om ruim 170.000 dollar aan donaties, die voornamelijk in de BUSD stablecoin van Binance zijn gedaan.

Op Twitter vroeg Levent aan zijn ruim 6,7 miljoen volgers of hij een crypto-wallet moest openen voor de mensen in het rampgebied. Meer dan 82 procent van de mensen gaf aan dat dit een goed idee was en zo geschiedde.

Vanuit de gemeenschap werd er positief gereageerd op het initiatief van Levent. Baki Er, de mede-oprichter van het Web3-analyseplatform Lytera, noemde het idee “het moment waar we allemaal op gewacht hebben.” Volgens Baki is Ahbap, het goede doel waar Levent mee samenwerkt, ook het meest betrouwbare goede doel van Turkije. 

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

OCC’s new Office of Financial Technology has a director and an opening date

The United States Office of the Comptroller of the Currency (OCC) officially announced the establishment of its Office of Financial Technology on March 30. The...

UK government announces ‘robust’ crypto regulation as part of economic crime plan

The government of the United Kingdom has laid out plans to step up regulation of crypto assets in its efforts to respond to economic crime...

Boerse Stuttgart Digital subsidiary receives final approval for crypto custody

Boerse Stuttgart Digital, the digital asset brand of the Boerse Stuttgart exchange group, announced March 30 that its blocknox service has received final licensing from...

Ethereum Classic price: ETC looks primed for sharp 22% decline

Ethereum Classic price is down 2.5% in the past 24 hours. ETC has failed to ride broader market sentiment, currently poised near $20. A breakdown amid increased...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo