Coinbase in de problemen? Amerikaanse financiële waakhond SEC wil cryptocurrency beurs aanklagen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dreigt met een aanklacht tegen Coinbase vanwege een nieuw product. Coinbase wil klanten rente bieden door coins te lenen en uit te lenen, maar de SEC vindt hier wat van.

Raar gedrag

Brian Armstrong, de CEO van Coinbase vertelt hier mee over op Twitter. Of ja meer, hij laat weten vooral met stomheid geslagen te zijn.

Coinbase heeft contact gehad met de SEC en laatstgenoemde wil dat het leenproduct zou worden geclassificeerd als een niet-geregistreerd effect (security). Armstrong beweert dat de toezichthouder niet heeft uitgelegd hoe het tot een dergelijke beslissing heeft geleid.

Wel dagvaarden, maar geen uitleg

Toch heeft het bureau al veel gegevens van het bedrijf gedagvaard en geëist dat zijn werknemers getuigen:

‘Ze weigeren ons te vertellen waarom ze denken dat het een security is, en in plaats daarvan dagvaarden ze een heleboel gegevens van ons (we hebben hier aan voldaan), eisen getuigenissen van onze medewerkers (aan voldaan), en vertellen ons dan dat ze ons zullen aanklagen als we doorgaan met de lancering, zonder enige uitleg waarom.’

Lenen mag niet

De SEC dreigt dus met een rechtszaak als Coinbase doorgaat met de lancering van hun leenproduct. Paul Grewal, Chief Legal Officer van Coinbase, schrijft dat het bedrijf al een Wells-kennisgeving heeft ontvangen, een brief van de SEC waarin de inhoud van de aanklachten staat.

Grewal zegt dat het indienen van een schriftelijke verdediging nutteloos zou zijn, omdat het bedrijf niet weet waarom de SC precies een rechtszaak zou kunnen aangaan:

‘De SEC heeft onze sector herhaaldelijk gevraagd om ‘met ons te praten, binnen te komen’. Dat hebben we hier gedaan. Maar vandaag weten we alleen dat we Lend voor onbepaalde tijd van de markt kunnen houden zonder te weten waarom, of we kunnen worden aangeklaagd.’

De verwarring van Coinbase komt voort uit het feit dat een hele reeks cryptocurrency-bedrijven al jaren hun eigen leenfuncties aanbieden, denk bijvoorbeeld aan Blockfi. Het bedrijf impliceert dat het oneerlijk wordt behandeld door de toezichthouder:

‘Andere cryptobedrijven hebben al jaren leenproducten op de markt en er worden nog steeds nieuwe leenproducten gelanceerd zoals vorige maand.’

De SEC wil ook alle informatie van klanten die op de wachtlijst van Lend staan.

Schade in plaats van bescherming

Armstrong beweert dat een dergelijke actie investeerders zou schaden in plaats van hen te beschermen, omdat mensen blij lijken met het verdienen van rendement op hun crypto. De baas van Coinbase zegt dat de industrie eindelijk duidelijkheid kan krijgen over de regelgeving van de SEC als de zaak voor de rechter komt, terwijl hij de aanpak van het bureau om de cryptocurrency-industrie te reguleren door middel van handhaving afkeurt.

Armstrong zei ook dat SEC-voorzitter Gary Gensler de enige toezichthouder was die weigerde hem te ontmoeten in Washington, nadat de beurs half april de beurs op ging.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin conference organizer to raise $15M for Trump campaign: Report

The reported fundraiser will come after the Republican National Convention, in which delegates are expected to nominate Donald Trump as the party’s presidential candidate.

Price analysis 7/15: SPX, DXY, BTC, ETH, BNB, SOL, XRP, TON, DOGE, ADA

Bitcoin and altcoin traders set their sight on new all-time highs now that BTC price is back above $63,000.

BlackRock’s Larry Fink says he was wrong, calls Bitcoin digital gold

BlackRock, the world's biggest hedge fund, currently has $10.6 trillion in assets under management and the largest Bitcoin investment fund.

BTC price demands $63K flip as BlackRock CEO calls Bitcoin ‘legitimate’

BTC price gains from the weekend hold firm as Larry Fink confirms that he is no longer a Bitcoin "skeptic."

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo