Centraal-Afrikaanse Republiek stopt met Bitcoin als wettig betaalmiddel

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) adopteerde in april 2022 Bitcoin als wettig betaalmiddel, maar volgens de laatste geruchten is dat project inmiddels alweer verleden tijd. Het grootste probleem rondom de adoptie van Bitcoin in de CAR was de beperkte mogelijkheid voor de bevolking om het internet te gebruiken. Slechts 10 procent van de bevolking lijkt toegang tot het internet te hebben.

Enorme armoede

In principe klinkt het voor een land als de CAR natuurlijk interessant om Bitcoin te adopteren. Een nieuwe valuta met een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden die beschermt tegen inflatie. Het probleem is dat Bitcoin een digitale munt is en dat 85 procent van de bevolking daar een gebrek aan elektriciteit heeft en slechts 10 procent dus toegang heeft tot het internet.

Hoewel Bitcoin zeker de potentie heeft om mensen zonder bankrekening de helpende hand te bieden, kan het natuurlijk niet de infrastructuur van een land verbeteren. Bitcoin kan een hoop, maar als er geen elektriciteit en internet is, dan wordt het lastig.

Volgens Jonathan Buck, van het Duitse JB & HS Mining GmbH, heeft het falen van Bitcoin niets met de digitale munt zelf te maken. In plaats daarvan wijst hij naar de economische en maatschappelijke omstandigheden in de CAR, die simpelweg niet passen bij de manier waarop Bitcoin werkt.

Ondanks het falen van Bitcoin als wettig betaalmiddel in de CAR ziet Buck echter genoeg mogelijkheden in andere Afrikaanse landen. Sommige van die landen zijn volgens Buck zelfs aan te wijzen als groeiende epicentra voor de verdere adoptie van Bitcoin.

Scepticisme en zorgen

De introductie van Bitcoin als wettig betaalmiddel in april 2022 werd overigens niet overal goed ontvangen. In eerste instantie was er zelfs sprake van een grote mate van scepticisme rondom de daadwerkelijke intenties achter het plan. Dat kwam met name door de hechte banden van de CAR met Rusland.

Sommige mensen dachten dat de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel door de CAR een manier was om de sancties jegens Rusland te omzeilen. Voor Rusland zou het een manier kunnen zijn om Bitcoin te proberen als middel om de sancties van het Westen te omzeilen.

Ook de Verenigde Naties waarschuwde dat ontwikkelingslanden als de CAR zich niet moeten vergissen in de mogelijke problemen die de adoptie van Bitcoin kan opleveren. Instanties als de Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de consequenties van het adopteren van decentrale valuta door ontwikkelingslanden, omdat het effectief gezien ook een verlies van controle betekent.

Maar het Bitcoin-project van de CAR lijkt – als de geruchten kloppen – nu dus ten einde. Wat dat betreft was het een feestje van korte duur in de Centraal Afrikaanse Republiek. De redenen voor het falen van het project zijn echter logisch. De infrastructuur van het land is simpelweg niet klaar voor een digitale valuta.

All Dutch and English crypto news!

Optimism set to unlock $587M worth of OP tokens, will investors unload?

More than 386 million OP tokens are scheduled to be unlocked on May 31, more than doubling the total circulating supply.

Crypto firms jockey for Hong Kong licenses ahead of June 1 retail opening

Hong Kong’s retail trading regime is days away from going live and crypto exchanges are keen to make entry into the region.

Deal to avoid US debt default nixes proposed 30% crypto mining tax, says Ohio lawmaker

According to Representative Warren Davidson, legislation to address the U.S. debt ceiling blocks “proposed taxes,” including a 30% tax on electricity used by crypto miners.

CoinEx launches BitHK trading platform for Hong Kong users

BitHK will offer spot trading and looks to launch a P2P exchange for Hong Kong users. The exchange will submit an application for registration as a...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo