Britse overheid wil stablecoin risico’s beperken

De Britse overheid wil de risico’s van onder andere stablecoins aanpakken. Dat is niet raar, kijkend naar de chaos die de stablecoin van Terra (UST) heeft veroorzaakt. Uit een document, uitgegeven door het Britse ministerie van Financiën, staat dat bestaande ‘regulerings regimes’ kunnen worden toegepast op ongereguleerde digitale betaalmiddelen.

Risico’s beheren

In het nieuwe document, dat dinsdag is gepubliceerd, heeft het ministerie voorgesteld om bestaande regulerings regimes te gebruiken om de risico’s van stablecoins en andere crypto te verminderen. Het document begon positief. Namelijk met het herhalen van de toewijding van de Britse regering aan de innovatie omtrent crypto. Daarnaast werd ook uitgelicht dat stablecoins in de wet erkend moeten worden.

Ondanks dat de ineenstorting van UST waarschijnlijk een grote rol heeft gespeeld in de totstandkoming van dit document, wordt het nergens benoemd. Ook Terra en de bijbehorende LUNA worden achterwege gelaten in dit plan. Wel spreekt het ministerie in het document om de “risico’s te beheren die verband houden met het faillissement van een systeemrelevante stablecoinfirma”. Dit lijkt erg veel op UST.

“De gebeurtenissen op de markten voor cryptoassets hebben verder duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan passende regelgeving om de risico’s voor de consument, de marktintegriteit en de financiële stabiliteit te helpen beperken”.

Wat zijn deze zogenaamde ‘regulerings regimes’?

Deze regels staan in het Verenigd Koninkrijk bekend als Special Administration Regimes (SARs). Deze SARs zouden de Bank of England regelgevend toezicht geven op instanties die stablecoins uitgeven. Zij mogen in dat geval nagaan of het systeem van deze stablecoins waterdicht is. Deze SARs zouden er ook voor zorgen dat bedrijven altijd werken in het beste belang van hun klanten (en de rest van de bevolking).

In het document worden twee verschillende SARs omschreven die van toepassing kunnen zijn op stablecoins, maar een definitieve beslissing wordt later pas gemaakt. In het bestand wordt namelijk gevraagd om feedback, met een deadline van 2 augustus. Een voorkeur is er wel al: de Infrastructure Special Administration Regime (FMI SAR). Deze zou geschikt zijn om de risico’s aan te pakken die voortvloeien uit faillisementen van dit soort ondernemingen.

All Dutch and English crypto news!

KPMG enters the metaverse, invests $30M in Web3 employee training

KPMG, one of the Big Four accounting firms in Canada and the United States, has revealed the opening of its first metaverse collaboration hub to...

Gaat cryptocurrency exchange FTX het Amerikaanse Robinhood overnemen?

Menig crypto fanaat is niet meer onbekend met Sam Bankman-Fried. De jonge miljardair is de oprichter van FTX, een snel groeiende cryptobeurs die nu tot...

SOL price eyes 75% rally as Solana paints a bullish reversal pattern

Solana (SOL) continued its recovery trend on June 28 while inching closer to triggering a classic bullish reversal setup. SOL's price gained 2.42%, reaching an intraday...

Crypto more popular among millennials than mutual funds, survey shows

A report published by investing firm Alto surveyed adults based in the United States to find out their preferences in investing. The results showed that...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo