BREAKING: Ethereum is overgestapt op Proof of Stake met de Merge

Ethereum luidt een nieuw tijdperk in: de Merge. Dit betekent dat de blockchain van Ethereum niet meer wordt beveiligd door miners (een protocol wat men Proof of Work noemt), maar door ‘stakers’. Dit protocol noemt men Proof of Stake. Wat houdt dit in, en wat betekent dat voor ETH-holders?

De Merge is gelukt!

De Merge – zoals deze overgang van PoW naar PoS heet – is al meerdere keren uitgesteld, maar nu is het eindelijk gelukt! Ethereum is zojuist overgestapt op een ander protocol. Je zou de Merge kunnen vergelijken met een motorwissel in een auto. Er verandert enkel iets onder de motorkap, maar als bestuurder van het voertuig merk je hier verder weinig van.

Toch is dit een van de grootste evenementen ooit voor de cryptowereld, dus we gaan in dit artikel uitleggen waarom het gebeurt en wat dit betekent voor ETH-holders.

Wat is staking?

Om dit uit te leggen, moeten we eerst uitleggen wat staking is: dit betekent dat gebruikers ETH kunnen vastzetten voor een bepaalde periode. Hierdoor wordt hun ETH gebruikt om het netwerk draaiend te houden en transacties te valideren. De reden waarom ETH-holders dit zouden doen, is omdat ze hier een beloning voor krijgen.

ETH-stakers krijgen vanaf nu dus periodieke beloningen vanuit het protocol. Het zijn niet meer de miners die ETH ontvangen voor het valideren van transacties, maar juist de mensen die ETH vastzetten. Dit gebeurt meestal via een zogenaamde ‘staking pool’ (vergelijkbaar met een spaarrekening met rente). Alleen zijn deze rentes vaak hoger dan bij een bank.

Waarom is Ethereum overgestapt?

Vitalik Buterin, de maker van Ethereum, sprak in de beginjaren van Ethereum al over de intentie om over te schakelen op Proof of Stake. Hier zijn verschillende redenen voor. Ethereum is op dit moment ‘deflatoir’. Dat betekent dat er meer Ethers uit de roulatie worden gehaald dan er bijkomen. Dit moet ervoor zorgen dat er steeds minder ETH in omloop komt. Dit krimpende aanbod kan voor een prijsstijging zorgen bij Ethereum.

Met deze overgang op Proof of Stake is ook de verwachting dat het energieverbruik van Ethereum met maar liefst 99 procent terugloopt. Dat komt omdat miners overbodig worden. Zij kunnen hun mining-apparatuur niet meer gebruiken om ETH in omloop te brengen of om transacties te valideren. Zoals eerder vermeldt in het artikel, gebeurt dit nu door stakers.

Wat betekent dit voor mij?

Ethereum-houders zullen vrij weinig van deze overgang meekrijgen. Houd er wel rekening mee dat een evenement als de Merge van invloed kan zijn op de koers. Het zou dus kunnen dat de koers na deze overgang een snelle beweging omhoog of omlaag zal maken. 

De reactie van de Merge op de Ethereumkoers zie je hier. Klik op ‘uur’ om de laatste bewegingen te zien van de koers.

Is er nog iets anders wat ik moet weten over de Merge?

Er verandert dus niks voor jou, maar het is belangrijk om te weten dat de miners van Ethereum zodadelijk ‘overbodig’ worden. Zij willen daarom mogelijk een alternatief om te blijven minen. De kans bestaat dat zij – na de Merge – een blockchain van Ethereum op Proof of Work maken. Dit zou dan de Ethereum Proof of Work blockchain worden.

Dit heeft geen invloed op jouw Ethereum, maar ze zullen daarbij wel een ‘Ethereum Proof of Work’-coin (ETHW) maken als een tegengeluid voor deze Merge. Sommige exchanges zullen deze coin ook lanceren, maar welke dat precies allemaal zijn is nog niet zeker.

All Dutch and English crypto news!

Next Bitcoin bull run to be half story, half utility: Mike Novogratz at Token2049

The next Bitcoin (BTC) bull run will have to be much different from historical cryptocurrency rallies in terms of story and utility, Galaxy Digital CEO...

Crypto exchange Bitkub targeted by Thai SEC with wash trading claims

Thailand's largest crypto exchange Bitkub has come under regulatory scrutiny from the country's Securities and Exchange Commission (SEC) over falsifying and creating artificial trading volume...

MEV bot earns $1M but loses everything to a hacker an hour later

An Ethereum arbitrage trading bot managed to hit the jackpot and lose it all on the same day in an ironic turn of events in...

What is necessary for Web3 to fully replace Web2?

Web3 is the buzzword that's on everyone's lips - but when you put the mania aside for a moment, there's a burning question that needs...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo