Blockchain van Solana uren offline, waarde daalt met 12,5%

De koers van Solana is vandaag met 12,5% gedaald nadat het netwerk te maken kreeg met downtime, waarna de blockchain teruggedraaid moest worden en nodes hun software moesten herstarten.

Zevende uitval

Het netwerk van Solana heeft een slecht jaar, dit is namelijk de zevende keer in de afgelopen 12 maanden dat ze te maken hadden met een volledige of gedeeltelijke uitval. Gisteravond om 19:00 werd de productie van nieuwe blokken op de blockchain van Solana stopgezet door een bug. De storing duurde ongeveer 4,5 uur voordat het mainnet weer herstart kon worden.

Geen consensus meer

Volgens een tweet van een van de oprichters van Solana, Anatoly Yakovenko, was het probleem te wijten aan een bug met de duurzame nonce-functie van de blockchain. Yakovenko tweette dat het probleem “ervoor zorgde dat een deel van het netwerk de blokkering als ongeldig beschouwde”, en dat als gevolg daarvan “geen consensus kon worden gevormd”.

Yakovenko heeft het over een duurzame transactie nonce, dit is een mechanisme dat zorgt voor de typische korte levensduur van een transactieblokhash, aldus de officiële Solana-documentatie. De bug zorgde ervoor dat nodes verschillende outputs genereerden, waardoor er geen consensus bereikt kon worden.

Het hele idee van een blockchain is dat er op een decentrale manier betrouwbaar overeenstemming (consensus) bereikt kan worden, en omdat Solana hier in faalde, werd besloten om de blockchain een paar uur stop te zetten.

De nodes werkten samen om het Solana-netwerk opnieuw op te starten terwijl de duurzame nonce-functie was uitgeschakeld, volgens Yakovenko wordt de bug in een toekomstige update verholpen.

Storing slecht voor koers Solana

De markt heeft hier uiteindelijk ook op gereageerd. Niet alleen via boze, anonieme internetberichtjes, maar ook door SOL te dumpen. Een maand geleden was de waarde bijna 90 euro, maar vandaag de dag geven handelaren er nog geen 37 euro voor.

De afgelopen 24 uur heeft de Solana koers 12,5 procent ingeleverd.

Op dit moment staat Solana nog op plek 8 qua marketcap, maar stel dat er nog een paar storingen plaatsvinden, dan zouden Dogecoin en Polkadot de munt zo maar kunnen inhalen.

In het begin van dit artikel schreven we dat dit al de zevende keer is in 12 maanden dat het netwerk er af lag, alles wijst er op dat dit niet de laatste keer zal zijn. Van die zeven willen we er drie uitlichten.

Andere grote storingen

Afgelopen september lag het netwerk bijna 18 uur plat nadat het werd overweldigd door transacties die naar een DeFi-protocol werden gestuurd voor een lancering van een nieuwe token. Solana Labs beschreef dit als een “denial of service-aanval.”

De blockchain werd in januari geplaagd door problemen toen het 9 van de 31 dagen in de maand te maken kreeg met serviceonderbrekingen en verminderde prestaties. Dubbele transacties werden verantwoordelijk gehouden voor deze storing.

Meer recentelijk, op 30 april, crashte het netwerk nadat NFT-mining-bots, geautomatiseerde programma’s die zijn ontworpen om net te doen of er een NFT-project gelanceerd wordt, Solana overstelpten met een 6 miljoen transacties per seconde. Metaplex, de makers van Solana’s NFT-protocol, hebben een belasting voor bots ingevoerd om te proberen dit probleem in de toekomst te voorkomen.

All Dutch and English crypto news!

Central African Republic president launches crypto initiative following Bitcoin adoption

Faustin-Archange Touadéra, president of the Central African Republic, has announced the government will be backing an initiative centered around developing the country's blockchain infrastructure. In a...

‘Crypto is just like the end of the 90s with the internet bubble,’ says Hodl CEO Maurice Mureau

For Maurice Mureau, CEO of crypto investment fund operator Hodl, there's "not a lot left" to invest in anymore. With soaring inflation, bonds are no...

Final Capitulation — 5 reasons why Bitcoin could bottom at $10,000

Bear markets have historically been challenging to navigate for traders and the conventional set of "reliable" indicators that determine good entry points are unable to...

Crypto exchange FTX is looking into acquiring Robinhood: Report

Cryptocurrency derivatives exchange FTX is reportedly eyeing a takeover of Robinhood Markets, the popular trading app that introduced millions of traders to Bitcoin (BTC), Ether...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo