Bitcoiners zijn opgelucht: Proof-of-Work verbod weggestemd door Europees Parlement

Het was even billenknijpen voor de bitcoin-gemeenschap. Vandaag stemde het Europees Parlement over het zogenaamde Proof-of-Work verbod in de Markets in Crypto-assets (MiCA) richtlijn. Met 32 stemmen tegen en 24 stemmen voor zijn Bitcoin en andere Proof-of-Work coins voorlopig gered in Europa. We zijn er echter niet helemaal, want er is een alternatief amendement goedgekeurd waarin bepaalde ‘crypto-asset mining activiteiten, die substantieel bijdragen aan klimaatverandering’ verboden worden.

Mining wordt in deze MiCA niet meer opgenomen, maar wel toegevoegd aan de EU sustainable finance taxonomy. Er is echter nog een kans dat het Proof-of-Work verbod alsnog in de MiCA terechtkomt. Daarvoor moeten de groepen die deze stemronde verloren hebben een versnelde procedure aanvragen. Voor die versnelde procedure hebben ze 1/10e van de stemmen van het Europees Parlement nodig en dat aantal hebben ze.

Niet geheel uit gevarenzone

Als de verliezende groep besluit de versnelde procedure te starten om het verbod alsnog in de MiCA te krijgen, dan gaat de discussie plaatsvinden in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Wat betekent dat het om een vergadering gaat waar alle 705 leden van het Europees Parlement bij aanwezig zijn. Deze vergadering vindt 12 keer per jaar plaats en is de belangrijkste vergadering van het Europees Parlement.

Dit zou de discussie rondom Proof-of-Work meteen in de belangrijkste beleidsarena van het Europees Parlement brengen. Het is lastig te voorspellen hoe dat scenario zich uit zou spelen voor Proof-of-Work en bitcoin, maar het kan zijn dat ze deze noodgreep niet gebruiken.

Dit zou betekenen dat de Proof-of-Work bepaling zich verplaatst naar EU sustainable finance taxonomy. Als men Proof-of-Work op deze lijst als niet-duurzaam kwalificeert, dan wordt het voor de industrie een stuk lastiger om kapitaal op te halen in Europa. Zelfs voor cryptobedrijven als exchanges kan het lastiger worden om kapitaal uit de markt te halen. Alles bij elkaar is dit een grote verbetering ten opzichte van het verbod dat boven de markt hing.

Discussie over Proof-of-Work nog niet klaar

Ondanks de ‘overwinning’ van vandaag, waarmee het Proof-of-Work verbod voorlopig van tafel lijkt, is de discussie nog lang niet voorbij. Het gaat ongetwijfeld terugkomen in de EU sustainable finance taxanomy discussies of tijdens de naderende regulering voor data centers in de Europese Unie. Daarnaast is er nog de optie dat het via een versnelde procedure alsnog in de MiCA terechtkomt.

Volgens Node Pole CEO Christoffer Svanberg duurt het nog maximaal 1 tot 2 jaar voordat de nieuwe data center regulering er is in Europa. De bulk van de wetgeving op dit gebied is niet puur en alleen gericht op data centers, maar op koolstof-intensieve industrieën.

De kans is aanwezig dat de bitcoin mining industrie hier ook mee te maken krijgt. Al heeft het er alle schijn van dat een algeheel verbod op Proof-of-Work voorlopig van tafel is. Het meest waarschijnlijke scenario is dat miners in de toekomst moeten aantonen een relatief groene energiemix te hebben. Bijvoorbeeld door voor 90 procent op duurzame energie te draaien.

All Dutch and English crypto news!

Duur grapje: 10.000 bitcoin voor 2 pizza’s

Wist je dat iemand ooit 10.000 bitcoins heeft betaald voor twee pizza's? Op het moment van de transactie leek het een leuk idee: de waarde...

Crypto gaming and the monkey run: How we should build the future of GameFi

You've seen it before. An amazingly talented gaming founder teams up with a top-tier studio, promising to create a wondrous game experience built on the...

How to incorporate a DAO and issue tokens to be ready to raise money from VCs

What is a DAO? A DAO, or decentralized autonomous organization, is an online-based organization that exists and operates with no single leader or governing body. DAOs...

Web3, NFTs, Metaverse: The tools for a truly decentralized future

Attendees to the BlockDown Croatia 2022 festival were witness to Cointelegraph's discussions around sociopolitics of the Web3 ecosystem, non-fungible tokens (NFT) and the Metaverse. It...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo