Bitcoin zakt 8,5% binnen paar uur, wat is er aan de hand?

Gisteren flirtte de bitcoin koers nog met 40.000 dollar, maar inmiddels is de waarde gedaald tot net boven 36.000 dollar. Wat is er aan de hand?

Markt schrikt van Britten

Het inflatiespook heeft alle markten in zijn greep. Zelfs bitcoin, dat door liefhebbers gebombardeerd is tot hedge tegen inflatie, is niet immuun. De koers is namelijk gedaald met 8,5%. De centrale bank van Engeland heeft gemeld dat ze 10% inflatie verwachten voor het einde van het jaar. Hierdoor raakte de markten in paniek en daalde het Britse pond 2% in waarde tegen de Amerikaanse dollar. Vergeleken met de euro, daalde het pond met 1,24%.

Ook de obligatiemarkten werden door het nieuws getroffen. Reuters meldt dat de tweejaarsrente op staatsobligaties met 13 basispunten is gedaald tot 1,41%. Dit markeert het laagste punt van de maand voor obligaties.

Cryptocurrency niet immuun

Volgens coinmarketcap is de totale waarde van alle cryptocurrency’s bij elkaar gedaald met 7,5%. Hoogstwaarschijnlijk is dit niet alleen de schuld van de pessimistische berichtgeving van de Britse centrale bank, maar ook van de renteverhoging die eergisteren door de Amerikaanse evenknie is aangekondigd. Heel even was er een jubelstemming omdat de renteverhoging lager uitviel dan verwacht, maar de jubel is inmiddels vervangen door janken.

Rente gaat omhoog

De Britse centrale bank heeft besloten om de rente met 25 basispunten te verhogen, van 0,75% naar 1%. Dit is de vierde verhoging sinds december, hierdoor is de rente op het hoogste niveau sinds 2009.

In de grafiek hieronder zie je de renteverhogingen van de Britse centrale bank. De daling in reactie op het begin van de pandemie is goed zichtbaar, evenals de renteverhogingen.

Bron: tradingeconomics

Verwachtingen bijstellen

Andrew Bailey, de gouverneur van de Britse centrale bank zei dat de UK waarschijnlijk nog geen recessie tegemoet gaan, maar dat de economie flinke vertraging kan oplopen, waardoor het risico op een recessie wel toeneemt.

De bank heeft een soort onderzoeksbureau voor monetair beleid, deze wordt het Monetary Policy Committee (MPC) genoemd. Bij een eerdere analyse deelden ze de verwachting dat de inflatie aan het eind van het jaar 8% zou zijn, maar deze is nu bijgesteld naar 10%. Daarnaast wordt de verwachtte werkloosheid in 2024 naar boven bijgesteld, van 3,6% naar 5%.

Rusland, Oekraïne en China

In de verklaring van de centrale bank valt te lezen dat de Britse economie veel klappen te verduren heeft gekregen. Er worden veel redenen opgenoemd, maar er lijkt er eentje te missen. Namelijk dat de geldpers tijdens corona op standje oneindig stond.

“De economie is de laatste tijd onderhevig aan een opeenvolging van zeer grote schokken. De Russische invasie van Oekraïne is zo’n schok. Als met name de recente bewegingen aanhouden, zoals de centrale projecties veronderstellen, zullen de zeer hoge prijzen van de wereldwijde energie- en verhandelbare goederen, waarvan het Verenigd Koninkrijk een netto-importeur is, noodzakelijkerwijs zwaarder wegen op de reële inkomens van de meeste Britse huishoudens en veel Britse huishoudens en winstmarges van bedrijven.”

Ook wijst de bank naar China. Ze zeggen dat de nieuwe corona-uitbraken zorgen voor vertragingen in de supply chain.

En de geldprinter?

Veel factoren dus, die ervoor zorgen dat het monetaire beleid van de centrale bank niet werkt. Maar naar eigen zeggen is dit niet de schuld van de centrale bank:

“Dit is iets wat het monetaire beleid niet kan voorkomen. De rol van het monetair beleid is ervoor te zorgen dat, wanneer deze reële economische aanpassing plaatsvindt, dit gebeurt op een manier die consistent is met het duurzaam bereiken van de inflatiedoelstelling van 2% op middellange termijn, terwijl ongewenste volatiliteit in de productie tot een minimum wordt beperkt.”

De grafiek hieronder laat zien hoe de Britse centrale bank omgaat met quantative easing, ze hebben de markt letterlijk overspoeld met heel erg veel goedkoop (zeg maar, bijna gratis) geld. Maar zoals centrale banken neigen te doen, wordt de oorzaak hier niet gezocht.

Bron: Refinitiv Datastream

All Dutch and English crypto news!

What is StrongBlock (STRONG) and how does it work?

The digital financial environment continues to develop almost every second, which is no surprise to those in the crypto sector. Among such technological advancements, a...

Bitcoin network power demand falls to 10.65GW as hash rate sees 14% drop

The overall power consumption of the Bitcoin (BTC) network recorded a drastic drop after mimicking the two-week-long fall in the mining hash rate, which reduced...

It seems NFT-themed Bored & Hungry restaurant no longer accepts crypto

The Los Angeles Times reported Friday that recently opened NFT-themed burger joint Bored & Hungry no longer accepts cryptocurrency as a form of payment for...

Celsius Network hires advisers ahead of potential bankruptcy: Report

Crypto lending platform Celsius Network has reportedly onboarded advisers from a management consulting firm in advance of the company possibly facing bankruptcy. According to a Friday...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo