Bitcoin white paper viert vandaag dertiende verjaardag

Je zou het bijna niet geloven, maar het is vandaag pas 13 jaar geleden dat de nog altijd mysterieuze Satoshi Nakamoto de Bitcoin white paper aan de wereld presenteerde. Niemand had op dat moment kunnen voorspellen dat het idee van Satoshi de financiële wereld voorgoed zou veranderen. Wat begon als een zolderkamerproject voor computernerds, is in iets meer dan een decennia uitgegroeid tot een asset waar meer dan honderd miljoen mensen van over de hele wereld in geïnvesteerd hebben.

Miljoenen individuen sparen inmiddels in bitcoin, steeds meer bedrijven zetten bitcoin op de balans en met El Salvador hebben we dit jaar ook het eerste land dat bitcoin heeft geadopteerd als wettig betaalmiddel. Ontzettend veel mensen zien hoe aantrekkelijk het keiharde maximum van 21 miljoen bitcoin is in een macro-economisch klimaat waarin centrale banken steeds meer geld de wereld inpompen om de economie overeind te houden. Geld speelt een belangrijke rol in de maatschappij en de white paper van Satoshi heeft voor veel mensen de definitie van geld voorgoed veranderd.

Geld gebaseerd op wiskunde in plaats van vertrouwen

Satoshi trapt de white paper in de introductie af met een voorzichtige kritiek op de huidige infrastructuur voor betalingen op het internet. In de kern is het probleem volgens de bedenker van Bitcoin dat we nu werken met een systeem gebaseerd op vertrouwen. Zijn oplossing? Een systeem gebaseerd op cryptografie. Een decentraal systeem gebaseerd op wiskunde in plaats van een gecentraliseerd systeem op basis van vertrouwen. ‘Wat we nodig hebben is een elektronisch betaalsysteem gebaseerd op cryptografie in plaats van vertrouwen,’ aldus Satoshi Nakamoto in de white paper.

Daarmee raakt Satoshi meteen aan de kern van wat bitcoin anders maakt dan alle andere vormen van geld. Bitcoin is een open protocol dat voor iedereen dezelfde regels kent en waarin niemand de macht heeft om dingen te wijzigen door bijvoorbeeld transacties tegen te houden of meer bitcoin in omloop te brengen. Het is een geldsysteem waarop we kunnen vertrouwen omdat het niet is gebaseerd op vertrouwen.

Het lijkt dan ook geen toeval dat Satoshi de white paper publiceerde in 2008. Het jaar waarin we te maken hadden met een mondiale financiële crisis. Dit onderstreept hij nog maar eens door in het eerste blok van de bitcoin blockchain de volgende kop van The Times op te nemen: ‘The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of send bailout for banks.’ Bitcoin is geboren op het moment dat de banken weer eens gered moesten worden met het geld van het volk. Bitcoin is het antwoord op een systeem waarin de elite niet kan verliezen. Een nieuw neutraal geldsysteem waarin niemand de baas is en niemand meer macht heeft dan de rest.

Niet iedereen meteen enthousiast over Bitcoin

Hoewel we Bitcoin inmiddels een groot succes kunnen noemen, was niet iedereen daar meteen van overtuigd op het moment dat Satoshi de white paper publiceerde. James Donald was de eerste die Satoshi van kritiek voorzag met betrekking tot de schaalbaarheid: “We hebben een systeem als deze heel erg nodig, maar zoals ik het idee begrijp heeft het niet de potentie om te schalen naar het benodigde niveau.” Waar Donald met betrekking tot de basislaag van Bitcoin gelijk in heeft, maar hij kon de komst van het Lightning Netwerk destijds natuurlijk niet voorspellen.

Een andere kritiek kwam van Ray Dillinger die zich zorgen maakte over het inflatieschema van bitcoin. “Vanwege het hoge inflatieschema van bitcoin van 35 procent dat gegarandeerd is door de technologie, past Bitcoin niet goed in de huidige belastingstelsels […] Mensen houden geen geld vast met een gegarandeerde hoge inflatie als er alternatieven zijn.” aldus Dillinger over Bitcoin. Een punt van kritiek die met de kennis van vandaag bijna niet te geloven is.

De eerste supporter van het idee van Satoshi was computerwetenschapper Hal Finney die je wellicht kent van zijn beroemde tweet uit 2009: ‘Running bitcoin.’ Nadat Finney in eerste instantie zijn enthousiasme voor het idee van Satoshi uitsprak, leverde hij later ook belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van het protocol. Bijna 13 jaar later heeft bitcoin een serieuze kans om een belangrijke valuta op het wereldtoneel te worden. Iets wat waarschijnlijk niemand had durven dromen op het moment van de publicatie van de white paper. Op naar de volgende 13 jaar!

The post Bitcoin white paper viert vandaag dertiende verjaardag appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin gerucht: gaat Amerika voor 4,3 miljard dollar verkopen?

De Amerikaanse overheid zit op een schatkist van 4,3 miljard dollar aan Bitcoin. Gaan ze dit op de markt dumpen? En wat zou zoiets doen...

Andre Cronje critiques appchains: High costs and liquidity challenges

While Cronje highlights concerns about L2 appchains, others argue that emerging solutions can address these challenges.

Had ik deze crypto’s maar nooit gekocht, dit zijn de slechtst presterende altcoins van 2024

Als iemand op een feestje vertelt over zijn of haar crypto, dan hoor je louter succesverhalen. Maar dat kan niet, niemand heeft 100% succes. Daarom...

ZachXBT claims there is an uptick in thieves targetting crypto traders offline 

Online software development platform GitHub has a list of at least 15 recorded incidents of in person crypto theft in the last year, around 17...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo