Bitcoin miners dumpen massaal hun cryptocurrency

Bitcoin miners hebben lange tijd al hun mining-opbrengsten binnenboord weten te houden. Dat was echter in een tijd waarin de winstgevendheid van de industrie hoog was en de bitcoin koers nog rond zijn all-time high zwerfde. Inmiddels zijn we daar meer dan 50 procent van verwijderd en beginnen sommige miners ook te zweten.

Winstgevendheid miners onder druk

De dalende koersen hebben logischerwijs een drukkend effect op de winstgevendheid van miners. In principe is de mining industrie een vrij simpele onderneming: je investeert kapitaal in hardware, sluit de hardware aan op het energienet en zet je kapitaal om in bitcoin. Zolang de bitcoin koers stijgt en je productiekosten lager zijn dan de opbrengsten kun je een groot deel van je bitcoin binnenboord houden.

Momenteel hebben we al maanden te kampen met een kwakkelende bitcoin koers en daar beginnen sommige miners nu ook de pijn van te voelen. Zelfs de grotere spelers binnen de mining industrie geven nu aan dat ze mogelijk wat van hun holdings moeten verkopen. Een goed voorbeeld daarvan is Marathon Digital. Deze beursgenoteerde miner heeft meer dan 9.600 bitcoin op de balans staan, waarvan ze het merendeel al meer dan twee jaar in kas hadden.

Riot Blockchain en Cathedra Bitcoin

Twee grote spelers op de beurs die hun bitcoin al in de verkoop hebben gedaan, zijn Riot Blockchain en Cathedra Bitcoin. Riot heeft in april voor rond de 10 miljoen dollar aan bitcoin verkocht. Dat ging om een verkooporder van ongeveer 250 bitcoin. Cathedra Bitcoin kondigde aan dat het 235 bitcoin heeft moeten verkopen tegen een koers van 29.152 dollar (27.694 euro) per stuk.

Cathedra Bitcoin koos hiervoor om zichzelf in te dekken tegen verdere dalingen van de koers. Vooral om te voorkomen dat het op die momenten niet een groter deel van hun bitcoin-voorraad moet verkopen. Wat je nu dus ziet is dat bitcoin miners een defensieve positie innemen, iets wat we de afgelopen jaren weinig tot niet hebben gezien.

Is mining niet meer winstgevend?

Bitcoin mining blijft ondanks de relatief lage koersen winstgevend. We zijn meer dan 50 procent van de all-time high verwijderd en dat heeft de marges van de miners een behoorlijke tik gegeven. In de onderstaande grafiek is te zien dat de winstgevendheid van bitcoin mining ook sterk afhankelijk is van de beschikbare apparatuur. Uitgaande van een bepaalde prijs per megawattuur is het verschil tussen een Antminer S19 en een Antminer S9 met 287,5 procent gigantisch.

De winstgevendheid van de Antminer S9 machines komt momenteel angstaanjagend dicht in de buurt van de huidige koersen. Om de Antminer S19 met een verlies te laten opereren moet er echter wel heel veel gebeuren. Maar als de hashrate blijft stijgen en er weer nieuwe machines op de markt komen, kan ook de Antminer S19 in de problemen komen.

Met de dalende koersen voor bitcoin, komen ook de aandelen van grote bitcoin miners steeds verder onder druk te staan. Zeker als er berichten naar buiten komen van miners over de (mogelijke) verkoop van hun bitcoin om de boel draaiende te houden. Voor dit deel van de industrie is het te hopen dat we de bodem hebben bereikt, anders kan er voor sommige bedrijven een wel heel pijnlijke periode aankomen.

All Dutch and English crypto news!

Central African Republic president launches crypto initiative following Bitcoin adoption

Faustin-Archange Touadéra, president of the Central African Republic, has announced the government will be backing an initiative centered around developing the country's blockchain infrastructure. In a...

‘Crypto is just like the end of the 90s with the internet bubble,’ says Hodl CEO Maurice Mureau

For Maurice Mureau, CEO of crypto investment fund operator Hodl, there's "not a lot left" to invest in anymore. With soaring inflation, bonds are no...

Final Capitulation — 5 reasons why Bitcoin could bottom at $10,000

Bear markets have historically been challenging to navigate for traders and the conventional set of "reliable" indicators that determine good entry points are unable to...

Crypto exchange FTX is looking into acquiring Robinhood: Report

Cryptocurrency derivatives exchange FTX is reportedly eyeing a takeover of Robinhood Markets, the popular trading app that introduced millions of traders to Bitcoin (BTC), Ether...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo