Bitcoin is 21.500 euro na 11,5% stijging, wat is er aan de hand?

Het weekend is weer lekker begonnen voor Bitcoin. De koers kreeg vannacht een schop in de goede richting en is op het moment van schrijven 21.500 euro. Wat is er aan de hand?

Bitcoin in 2023

Dit is niet hoe het zou moeten werken. Gisteren werd namelijk bekend dat een van de grotere cryptobedrijven een faillissementsaanvraag heeft ingediend. Dat is slecht nieuws voor crypto en slecht nieuws heeft meestal impact op de koersontwikkeling.

Een van de nieuwjaarsresoluties van Bitcoin is dat slecht nieuws genegeerd wordt. Bitcoin trekt kennelijk zijn eigen koers wel. Sinds 7 november is de Bitcoin koers niet meer zo hoog geweest.

Aziaten trekken Bitcoin kar

Het lijkt of de stijging vooral veroorzaakt is door traders in Azië. De stijging begon namelijk bij ons rond middernacht, en dan worden de grote Aziatische economieën net wakker.

Skew, een analist die zijn beschouwingen via Twtter deelt, bevestigt dat Azië voorop loopt dit weekend.

‘Weer een rally gedreven door een bod uit Azië. TWAP-kopers absorberen de verkoopdruk van MM’s. Aanbiedingen voor het opheffen van biedingen op grote plaatsen & vraagmuur getrokken voorafgaand aan een nieuwe short squeeze.’

Huh?

Tijd om deze woorden te ontleden. TWAP is een strategie van grote kopers, ze willen veel Bitcoin kopen, maar zo min mogelijk de koers beïnvloeden. Dat kan door die grote aankoop te verdelen in kleinere porties.

Skew heeft het ook over MM’s, dat zijn Market Makers. Deze partijen kopen en verkopen Bitcoin tegen de dan geldige koers. De meeste traders op beurzen doen een bod boven of onder de koers (afhankelijk van verkoop of koop), en hopen dat iemand daar in mee gaat.

TWAP koopt verkooporders van MM’s op waardoor de koers iets stijgt, en de volgende verkooporder weer net iets hoger ligt. Dit heeft volgens Skew gezorgd voor een short squeeze.

Bitcoin kent ook verliezers

Waar geld wordt verdiend wordt ook geld verloren. Met Bitcoin is het namelijk ook mogelijk om te gokken op een koersstijging (long gaan) of een koersdaling (short gaan).

Veel investeerders verwachtten dat de koersstijging na afgelopen week niet langer door kon gaan. Zij gingen short op bitcoin. Als je short gaat dan verkoop je jouw bitcoin tegen de marktwaarde. Later hoop je hetzelfde aantal bitcoins terug te kopen voor een lagere prijs.

Maar het tegenovergestelde gebeurde: de koers steeg juist. Investeerders stellen bij een short vaak een stop loss order in, wat inhoudt dat ze bij een bepaalde prijs de bitcoin automatisch weer inkopen.

Als genoeg stop loss orders worden geraakt, dan stijgt de koers iets, waardoor er weer meer stop loss orders geraakt worden en de koers weer iets stijgt, etc. Short posities worden als een citroen uitgeknepen en dit fenomeen wordt een short squeeze genoemd.

Bron: Coinglass

De totale waarde van gesloten posities in de afgelopen 24 uur is iets minder dan 275 miljoen euro, waarvan 225 miljoen euro afkomstig is van gesloten short posities.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

‘Haunts me to this day’ — Crypto project hacked for $4M in a hotel lobby

The co-founder of Web3 metaverse game engine "Webaverse" has revealed they were victims of a $4 million crypto h after meeting with scammers posing as...

Crypto firms could face 2 years jail for breaching UK advertising laws

Newly proposed advertising rules in the United Kingdom could potentially see executives of crypto firms face up to two years of prison for failing to...

Sam Bankman-Fried lawyers reach agreement on use of messaging apps

Sam Bankman-Fried's (SBF's) lawyers have reached an agreement with federal prosecutors concerning his use of messaging apps. According to a Feb. 6 court document, both parties...

Genesis entity going up for sale as DCG makes creditor pact

Genesis Global has announced it has reached an "agreement in principle" with Digital Currency Group (DCG) which will eventually see its crypto lending and trading...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo