Bitcoin is 21.500 euro na 11,5% stijging, wat is er aan de hand?

Het weekend is weer lekker begonnen voor Bitcoin. De koers kreeg vannacht een schop in de goede richting en is op het moment van schrijven 21.500 euro. Wat is er aan de hand?

Bitcoin in 2023

Dit is niet hoe het zou moeten werken. Gisteren werd namelijk bekend dat een van de grotere cryptobedrijven een faillissementsaanvraag heeft ingediend. Dat is slecht nieuws voor crypto en slecht nieuws heeft meestal impact op de koersontwikkeling.

Een van de nieuwjaarsresoluties van Bitcoin is dat slecht nieuws genegeerd wordt. Bitcoin trekt kennelijk zijn eigen koers wel. Sinds 7 november is de Bitcoin koers niet meer zo hoog geweest.

Aziaten trekken Bitcoin kar

Het lijkt of de stijging vooral veroorzaakt is door traders in Azië. De stijging begon namelijk bij ons rond middernacht, en dan worden de grote Aziatische economieën net wakker.

Skew, een analist die zijn beschouwingen via Twtter deelt, bevestigt dat Azië voorop loopt dit weekend.

‘Weer een rally gedreven door een bod uit Azië. TWAP-kopers absorberen de verkoopdruk van MM’s. Aanbiedingen voor het opheffen van biedingen op grote plaatsen & vraagmuur getrokken voorafgaand aan een nieuwe short squeeze.’

Huh?

Tijd om deze woorden te ontleden. TWAP is een strategie van grote kopers, ze willen veel Bitcoin kopen, maar zo min mogelijk de koers beïnvloeden. Dat kan door die grote aankoop te verdelen in kleinere porties.

Skew heeft het ook over MM’s, dat zijn Market Makers. Deze partijen kopen en verkopen Bitcoin tegen de dan geldige koers. De meeste traders op beurzen doen een bod boven of onder de koers (afhankelijk van verkoop of koop), en hopen dat iemand daar in mee gaat.

TWAP koopt verkooporders van MM’s op waardoor de koers iets stijgt, en de volgende verkooporder weer net iets hoger ligt. Dit heeft volgens Skew gezorgd voor een short squeeze.

Bitcoin kent ook verliezers

Waar geld wordt verdiend wordt ook geld verloren. Met Bitcoin is het namelijk ook mogelijk om te gokken op een koersstijging (long gaan) of een koersdaling (short gaan).

Veel investeerders verwachtten dat de koersstijging na afgelopen week niet langer door kon gaan. Zij gingen short op bitcoin. Als je short gaat dan verkoop je jouw bitcoin tegen de marktwaarde. Later hoop je hetzelfde aantal bitcoins terug te kopen voor een lagere prijs.

Maar het tegenovergestelde gebeurde: de koers steeg juist. Investeerders stellen bij een short vaak een stop loss order in, wat inhoudt dat ze bij een bepaalde prijs de bitcoin automatisch weer inkopen.

Als genoeg stop loss orders worden geraakt, dan stijgt de koers iets, waardoor er weer meer stop loss orders geraakt worden en de koers weer iets stijgt, etc. Short posities worden als een citroen uitgeknepen en dit fenomeen wordt een short squeeze genoemd.

Bron: Coinglass

De totale waarde van gesloten posities in de afgelopen 24 uur is iets minder dan 275 miljoen euro, waarvan 225 miljoen euro afkomstig is van gesloten short posities.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

Creating ‘good’ AGI that won’t kill us all: Crypto’s Artificial Superintelligence Alliance

After a year of increasingly dire warnings about the imminent demise of humanity at the hands of superintelligent artificial intelligence (AI), Magazine is in Panama...

Big Time Generates over $100M in Revenue since Preseason

Austin, United States, March 28th, 2024, Chainwire Innovative game developer Big Time Studios announces that its highly anticipated free-to-play multiplayer action/MMO RPG Big Time, has generated...

Waarom noemt Frobes Cardano een zombie blockchain?

Een recent artikel van Forbes heeft meerdere blockchains, waaronder Cardano (ADA), Tezos (XTZ), Litecoin (LTC), Algorand (ALGO), Monero (XMR), Ripple en anderen, bestempeld als “zombies”...

Crypto is ‘too big to ignore’ for the charitable sector

A growing number of charities and nonprofits are embracing cryptocurrency. Analysis Own this piece of crypto history Collect this article as NFT Join us on social networks Cryptocurrency adoption in...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo