Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde en zal falen als betaalmiddel, aldus bankiers

Andrew Bailey van Bank of England zegt dat bitcoin nooit succesvol zal zijn als betaalmiddel en uiteindelijk zal falen. De voorzitter van de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk liet zich in het verleden vaker negatief uit over bitcoin.

Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde

Tijdens een recente aflevering van de podcast Jobs of the Future kwamen de onderwerpen bitcoin en cryptocurrency ter sprake. Bailey nam snel het voortouw door te zeggen dat hij niet gelooft dat bitcoin een goed betaalmiddel is, of kan worden. Hij zegt dat bitcoin niet praktisch genoeg is.

Daarnaast werd hem ook gevraagd wat de waarde van bitcoin is, en volgens hem is de waarde gecorreleerd aan de praktische mogelijkheden.

“Ik weet het niet. Om eerlijk te zijn, ben ik waarschijnlijk niet geliefd bij de voorstanders van bitcoin, omdat ik heb gezegd dat ik niet denk dat het enige intrinsieke waarde heeft.

Bitcoin is geen praktisch betaalmiddel

Bailey bleef uitleggen dat hij gelooft dat bitcoin alleen extrinsieke waarde kan hebben, wat betekent dat mensen het willen bezitten als een waardeopslag. Hij zegt dus dat bitcoin geen intrinsieke waarde heeft, of fundamentele waarde, omdat bitcoin niet praktisch is als betaalmiddel. Hij reageerde op een vraag welke vorm van digitaal geld uiteindelijk globaal gebruikt zal worden.

“Ik denk niet dat het crypto zal zijn, in een soort bitcoin-zin van het woord. Ik denk niet dat dat een praktisch betaalmiddel is, ‘legde Bailey uit. “Maar nogmaals, het kan wel eens tot dingen leiden.”

Tijd voor Bailey om zich eens te verdiepen in het lightning network.

Blockchain, niet bitcoin

Vervolgens kwam Bailey met een uitspraak die de meeste mensen voor het laatst in 2017 hebben gehoord. Hij legde uit dat er waarde lijkt te zijn in de onderliggende technologie van bitcoin als het gaat om de toekomst van betalingen. Hiermee doelt hij uiteraard op blockchain- en gedistribueerde grootboektechnologie. Blockchain zal volgens hem de ruggengraat kunnen vormen van de toekomst van digitaal geld.

“Wat ik denk dat moet worden bepaald, is dat als we veel meer kans hebben om in een wereld van digitale valuta te leven dan ouderwetse betaalmethoden.”

Regelgevers moeten zich aanpassen

Bailey voorziet een belangrijke rol voor regelgevers. Zij moeten zich aanpassen aan de veranderende tijden, zeker omdat het publiek digitale vormen van geld wil en gaat gebruiken.

“We kunnen soms bepaalde dingen in de weg staan ​​die we niet in de weg moeten staan”, zei de voorzitter.

Centrale bankiers zijn veelal tegen bitcoin

Uiteraard is Bailey niet de enige centrale bankier die kritisch is op bitcoin en cryptocurrency. Afgelopen zondag was Christine Lagarde te gast bij het Nederlandse programma College Tour.

Ze waarschuwde dat cryptocurrency’s waardeloos zijn en volledig gereguleerd moeten worden. Dit was in reactie op een verhaal van een student uit het publiek, die 7.000 euro met Cardano had verloren.

“Mijn uiterst bescheiden mening is dat cryptocurrency waardeloos is. Het is op niets gebaseerd en er zijn geen onderliggende activa om als veiligheidsanker te dienen”, zei ze. “Ik heb altijd beweerd dat dit soort activa zeer speculatief en extreem riskant zijn.”

Shaktikanta Das, de voorzitter van de Reserve Bank of India, zei ook dat crypto geen onderliggende waarde heeft, in navolging van de opmerkingen van Bailey. De Zweedse Riksbank deelde onlangs een lange Twitter-thread waarin wordt uitgelegd waarom Bitcoin en andere cryptocurrency’s niet als betaalmiddel kunnen worden geclassificeerd.

Gelukkig zijn er ook centrale bankiers die met een open blik naar bitcoin kunnen kijken. Zo waren er onlangs 44 bankiers te gast in El Salvador om te praten over financiële inclusie. En bitcoin werd uiteraard ook besproken.

All Dutch and English crypto news!

KPMG enters the metaverse, invests $30M in Web3 employee training

KPMG, one of the Big Four accounting firms in Canada and the United States, has revealed the opening of its first metaverse collaboration hub to...

Gaat cryptocurrency exchange FTX het Amerikaanse Robinhood overnemen?

Menig crypto fanaat is niet meer onbekend met Sam Bankman-Fried. De jonge miljardair is de oprichter van FTX, een snel groeiende cryptobeurs die nu tot...

SOL price eyes 75% rally as Solana paints a bullish reversal pattern

Solana (SOL) continued its recovery trend on June 28 while inching closer to triggering a classic bullish reversal setup. SOL's price gained 2.42%, reaching an intraday...

Crypto more popular among millennials than mutual funds, survey shows

A report published by investing firm Alto surveyed adults based in the United States to find out their preferences in investing. The results showed that...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo