Bitcoin hash rate bereikt nieuwe all-time high  

De bitcoin hash rate is een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van het netwerk. Het geeft onder andere aan in hoeverre miners vertrouwen hebben in de toekomst van bitcoin en bereid zijn om flink te investeren in de hardware om bitcoin te minen. In tegenstelling tot tien jaar geleden is het minen van bitcoin nu geen operatie meer die je met een snelle computer op de zolderkamer bij mama kan doen. Het is een markt waar miljarden in omgaan en het vergt echt stevige investeringen om voet aan de grond te krijgen. 

Daarnaast moet een bitcoin mine enorm efficiënt draaien en kun je bijna niet winstgevend zijn als je geen toegang hebt tot goedkope stroom. De concurrentie is groot en het is goed om te zien dat deze tak van sport binnen de industrie een steeds serieuzer gezicht krijgt. Uiteindelijk zijn de miners voor een gedeelte verantwoordelijk voor de beveiliging van het netwerk, dus hoe meer hash rate er in het netwerk zit, hoe beter dat uiteindelijk is voor bitcoin. Hoe meer hash rate, hoe lastiger het is om bitcoin aan te vallen.

Wie is de baas binnen het netwerk?

Uiteindelijk zijn het niet de miners die de baas zijn, anders zouden ze samen kunnen werken om bijvoorbeeld de beloning voor het minen van een nieuw blok te verhogen. Dat zou door geen enkele node in het netwerk geaccepteerd worden; simpelweg omdat dit betekent dat er meer bitcoin in omloop komt. Dit zorgt ervoor dat de bitcoin van ‘gewone’ hodlers die een node draaien, hun koopkracht verliezen.

Als miners een dergelijke verandering doorzetten, dan zou dat een zogenaamde hard-fork opleveren en splitsen de miners af van de daadwerkelijke gebruikers van bitcoin. Je zou twee verschillende versies van bitcoin krijgen en de hele markt zou natuurlijk kiezen voor de bitcoin die het maximum van 21 miljoen respecteert.

Als miners een dergelijke operatie zouden pushen, dan graven ze in principe hun eigen graf en verspillen ze hun energie en gebruiken ze hun hardware voor het minen van een versie van bitcoin waar niemand in geïnteresseerd is. Een vergelijkbare situatie deed zich voor in 2017 waar uiteindelijk bitcoin cash uit is ontstaan. Dit is een hard-fork waarbij de blokken zijn vergroot zodat er meer transactie in passen. De markt heeft uiteindelijk besloten dat ze daar niet op zaten te wachten en de miners volgen de markt, want daar zit immers het geld. De gebruikers zijn de baas binnen bitcoin.

Bepalen van exacte hash rate lastige exercitie

Het bepalen van de hash rate in het bitcoin netwerk is geen eenvoudige klus. Het is namelijk niet zo dat je om te minen toestemming nodig hebt van de CEO van bitcoin. Je kunt op jouw laptop de bitcoin software downloaden en gaan minen. Je zou dan niet veel bitcoin binnenhalen en rendabel is het niet, maar je zou wel hash rate toevoegen aan het netwerk. Hetzelfde geldt voor alle andere miners, die sluiten gewoon hun apparatuur aan en doen daarmee mee aan het minen van bitcoin.

We kunnen de hash rate enkel gokken op basis van de gemiddelde snelheid waarop de blokken binnenkomen en in die berekening vervolgens de moeilijkheidsgraad van bitcoin mining meenemen. Nu zitten we volgens de schattingen weer rond een nieuwe all-time high.

Dit betekent dat het gros van de miners, die het netwerk hebben verlaten na het verbod in China, waarschijnlijk weer een nieuwe locatie hebben gevonden voor het aansluiten van hun apparatuur. Het laat zien hoe weerbaar het bitcoin netwerk is voor dit soort aanvallen. Het heeft uiteindelijk slechts een paar maanden geduurd voordat we qua beveiliging weer op hetzelfde niveau zitten.

 

The post Bitcoin hash rate bereikt nieuwe all-time high   appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Celsius creditors vote in favor of reorganization plan

The creditors involved in the Celsius bankruptcy case have voted in favor of a plan that will see funds returned to them as well as...

Crypto exchange Binance reopens exchange services in Belgium

Crypto exchange Binance has reopened registrations and access to its products and services for its Belgian crypto users again -  three months after the exchange...

Vitalik Buterin’s Privacy Pool idea is interesting, but it’s just the start

By now, most of the cryptosphere has heard of Privacy Pools - a project launched this year by Ameen Soleimani, a well-known developer and founder....

Crypto bills could be delayed as many prepare for US gov’t shutdown

The United States government could be shut down in the next 7 days with House Speaker Kevin McCarthy facing political pressure from members of his...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo