Bitcoin en altcoins in het rood na beslissingen Amerikaanse centrale bank

De Amerikaanse centrale bank heeft besloten om de balans te verlagen en om de rente sneller te laten stijgen. Hiermee hoopt de FED de inflatie te kunnen bestrijden. De markten reageerden meteen bij het bekend maken van deze beslissing.

Balans en renteverhoging

De Federal Reserve is van plan om elke maand de balans met 95 miljard dollar aan obligaties te laten krimpen. Daarnaast wordt de rente met stappen van 0,5 procentpunt verhoogd in plaats van 0,25 procentpunt. Dit zijn twee belangrijke signalen naar de kredietmarkt.

Uit de notulen van de vergadering van gisteren bleek dat dit noodzakelijke stappen zijn om de inflatie van 7 procent te bestrijden.

Gratis geld maakt lenen goedkoop

De centrale bankiers zijn ook van plan om een ​​deel van hun door de overheid gesteunde tegoeden te laten vervallen, hierdoor wordt de balans nog wat kleiner. De balans is op dit moment 9 biljoen dollar. Volgens de notulen wordt ook een limiet van 60 miljard dollar aan schatkistpapier en 35 miljard dollar aan door hypotheken gedekte waardepapieren afgeschaft.

De Amerikaanse centrale bank heeft sinds de financiële crisis van 2008 de markt en de economie flink geholpen door met gratis gedrukt geld obligatieleningen op de kapitaalmarkt te kopen. Dit heeft ervoor gezorgd dat geld ontzettend goedkoop werd en de rente zo laag kon worden.

De Russische invasie van Oekraïne heeft ook voor extra economische uitdagingen gezorgd, zo valt te lezen in de notulen. De grondstofprijzen zijn omhoog geschoten, “wat het wereldwijde risicosentiment schaadt en de knelpunten in de aanvoer verergert.”

Rente in Europa ook omhoog

In het Financiële Dagblad staat dat analisten van Deutsche Bank geloven dat het beleidstarief medio volgend jaar een niveau van 3,6% bereikt. Daarbij waarschuwen ze dat de Fed er in de afgelopen zeventig jaar maar twee keer in geslaagd is om de inflatie om te buigen met renteverhogingen van 300 basispunten, zonder dat dit een recessie veroorzaakte. Dezelfde analisten verwachten dat de rente in Europa tot december 2023 met 250 basispunten zal stijgen.

Wat betekent dit voor bitcoin en crypto?

Op het moment dat duidelijk werd dat de Amerikaanse centrale bank deze maatregelen zouden nemen, daalden de cryptocurrency koersen. Bitcoin en ether leverden allebei 4 procent in. Deze daling is alleen maar het schokeffect. Wat kan het laten krimpen van de balans van de FED en de renteverhoging op de lange termijn betekenen voor bitcoin?

“Ik denk niet dat de geschiedenis de opvatting ondersteunt dat de vermindering van de balans van de Fed noodzakelijkerwijs slecht is voor crypto”, zegt Jack Farley, macro-analist en host van Forward Guidance-podcast. “Het laatste (en enige) geval van kwantitatieve verkrapping door de Fed begon in oktober 2017 en bitcoin steeg vanaf dat moment met 340% tot zijn hoogtepunt in december 2017.”

Caleb Franzen tweette iets soortgelijks eind vorig jaar. Hij zegt dat de stijgende rente gepaard ging met een bitcoin bullrun die uiteindelijk uitmondde in een BTC koers van 19 duizend dollar.

All Dutch and English crypto news!

NFTs: Empowering artists and charities to embrace the digital movement

Depending who you ask, NFTs are either a new and exciting way to invest, or a bearish, overhyped sector. Regardless, journalists, investors and collectors have...

Bitcoin targets record 8th weekly red candle while BTC price limits weekend losses

Bitcoin (BTC) gave bears little joy over the weekend as the May 22 weekly close looked set to revolve around $30,000. BTC/USD 1-hour candle chart (Bitstamp)....

Bitcoin Pizza Day rewind: A homage to weird and wonderful BTC purchases

Happy Bitcoin Pizza Day! Before you dial for a Margherita to commemorate the world's first real-world Bitcoin transaction, here's a slice of trivia: What do a...

Bitcoin stands apart from other crypto, and what that means for US public policy

United States President Joe Biden's executive order on digital assets has kickstarted an interagency mission to support financial innovation while protecting American consumers and interests....

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo