Bitcoin countdown: over precies een jaar is de halving

Elke vier jaar wordt de beloning van miners gehalveerd. Aangezien deze beloning de enige manier is om aan nieuwe Bitcoins te komen, betekent dit dat elke vier jaar het tempo waarop Bitcoins op de markt komen, gehalveerd worden. Over precies een jaar wordt er weer gehalveerd.

Bitcoin heeft iets met getallen

Bitcoin halvings zullen volgens de planning eens in de 210.000 blokken plaatsvinden, ongeveer elke 4 jaar, totdat het maximale aanbod van 21 miljoen Bitcoin door het netwerk is uitgepoept. Hoe komen we aan die 4 jaar? Het duurt gemiddeld 10 minuten om een blok toe te voegen aan de blockchian, vermenigvuldigd dat met 210.000 en je komt uit op 4 jaar.

Een Bitcoin halving beperkt het aanbod van nieuwe munten, als de vraag gelijk blijft, dan stijgt de koers. Dat klinkt als een versimpelde weergave van de werkelijkheid, maar dit is al meerdere malen voorgekomen in het verleden.

Geschiedenis Bitcoin kan zich herhalen

Zie bijvoorbeeld de grafiek hieronder, waar de koers logaritmisch in is weergegeven. De verticale stippellijnen zijn de halvings. Na elke halving laat de koers flinke opwaartse bewegingen zien.

Wanneer is de volgende bitcoin halving?

De volgende Bitcoin halving zal naar verwachting plaatsvinden in april 2024, wanneer het aantal blokken de 740.000 bereikt. Op dat moment zal de blokbeloning dalen van 6,25 naar 3,125 Bitcoin. De exacte datum van de halvering is nog niet bekend, aangezien de tijd die nodig is om nieuwe blokken te genereren varieert.

Wat gebeurde er bij vorige Bitcoin halvings?

Bitcoin onderging voor het laatst een halving op 11 mei 2020, waarbij de beloningen voor mining van 12,5 bitcoin per blok naar 6,25 bitcoin gingen. Het krapper wordende aanbod zorgde voor een bullish scenario en de Bitcoin koers steeg van 6220 dollar op 11 mei 2019 (jaar voor halving) tot 49.504 USD op 11 mei 2021 (jaar na halving).

Een soortgelijk patroon deed zich voor rond de vorige halvings in 2012 en 2016.

In bovenstaande grafiek moet de zwarte lijn een idee geven van hoe de koers zich zou kunnen ontwikkelen richting de halving. Dat is geen financieel advies, en ook niet bedoeld als voorspelling.

All Dutch and English crypto news!

Uniswap scam alert: Fraudsters impersonate executives and create fake website

Hayden Adams, the creator of the Uniswap protocol, recently expressed his surprise on Twitter regarding a scam where individuals created a fake Uniswap website. In a...

MUFG to facilitate Japanese bank-backed stablecoins via Progmat Coin platform

Megabank Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) has announced that its stablecoin issuance platform "Progmat Coin" will soon be used by Japanese banks to launch Yen-pegged...

Net Bitcoin ATMs record an increase after 4 months of global downtrend

Breaking the year-long trend of declining Bitcoin (BTC) and crypto ATMs across the globe, May recorded a steep increase in net installations with nearly 1,400...

Microsoft pens AI cloud computing deal with former Ethereum miner CoreWeave: CNBC

Microsoft has reportedly signed a deal with former Ethereum miner CoreWeave to use its cloud computing infrastructure to support its Artificial Intelligence-powered services. According to a...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo