Bitcoin analyse: wat kan de candle van 2022 ons vertellen?

Het jaar 2022 is net voorbij, wat betekent dat er een nieuwe jaarlijkse candle is gemaakt. In deze analyse gaan we daarom kijken hoe het afgelopen jaar begon, hoe Bitcoin het afsloot en wat we hieruit kunnen aflezen. Om te beginnen pakken we daarom deze grafiek erbij, waarbij elke candle voor 12 maanden staat.

Rode candles in de minderheid

Op deze grafiek zien we de jaarlijkse candles van Bitcoin vanaf 2011. Hiervan is de laatste op 1 januari 2023 gesloten. Als we de cijfers van deze candle gaan ontleden, zien we dat het hoogtepunt 48.230 dollar was, en het laagtepunt 15.480 dollar.

Het is een bewogen jaar geweest, waarbij de koers eigenlijk alleen maar 1 richting koos: naar beneden. 2022 begon met een Bitcoin koers van 46.230 dollar, ongeveer 2.000 minder dan het hoogtepunt. Vervolgens wist BTC met meer dan 64% te zakken naar een koers van 16.530 dollar, die ook niet ver van het dieptepunt aflag.

Als we kijken naar de bovenstaande grafiek kunnen we zien dat er nauwelijks rode jaarlijkse candles zijn gemaakt in de geschiedenis van Bitcoin. De koers van Bitcoin leverde dit jaar bijna tweederde van zijn prijs in, vergelijkbaar met de jaren 2014 (-56%) en 2018 (-73%). 

Het is daarom goed om te kijken wat Bitcoin in de jaren na zo’n grote rode candle heeft gedaan. Het is namelijk nog nooit gebeurd dat de koers 2 rode jaarlijkse candles op rij maakte. Na 2014 en na 2018 steeg de koers 3 jaar op rij. Bitcoiners hopen natuurlijk dat deze trend in 2023 zal doorzetten.

Gaan we eerst naar beneden?

Om iets meer te kunnen zeggen over de koers van dit jaar, pakken we ook even de maandelijkse grafiek erbij, waarbij elke candle voor één maand staat. Daar zien we de drie levels (blauwe zones) waar we het vaak over hebben in onze grafieken. Dit zijn plekken waar Bitcoin vaak op reageerde in het verleden.

Het ziet er naar uit dat de munt de middelste zone volledig heeft verloren als ondersteuning, en dit is geen goed teken. Het komt namelijk vaak voor dat zo’n evenement voor een verdere daling zorgt naar de volgende ondersteuning. In dit geval is dat de onderste blauwe zone, rond een prijs van 12.000 dollar.

Alhoewel het logisch lijkt dat Bitcoin niet veel verder zal dalen na zo’n rood jaar, zegt de maandelijkse grafiek ons iets anders. De meest aannemelijke situatie is dus dat de munt eerst verder naar beneden gaat, om later in het jaar in het groen te sluiten. Het verleden liegt er niet om, maar Bitcoin kennende kunnen we het nooit zeker weten.

All Dutch and English crypto news!

Lifinity USDC pool drained by arbitrage bot

A bug on an Immediate-or-Cancel order led to the drainage of nearly $700,000 from Lifnity's LFNTY-USDC pool. News Join us on social networks Decentralized exchange (DEX) Lifinity had...

Crypto analyse: Bitcoin bijna aangekomen bij weerstand, gaat de koers hier ook doorheen?

Bitcoin gaat deze week zeer waarschijnlijk groen afsluiten. De munt staat al 10% hoger dan de koers van maandag, en er is nog maar één...

Solana (SOL) holds firm as a new cryptocurrency is emerging as an analysts’ darling

Solana (SOL) registered impressive growth in the decentralized finance ecosystem, marked by increased total value locked and price. Despite this positive outlook, investors are attracted...

Bitcoin dominance threatens ‘likely top’ despite BTC price eyeing $45K

Bitcoin analysis suggests that all may not be well for BTC price strength as altcoins make their move. Markets News Join us on social networks Bitcoin (BTC) risks...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo