Bitcoin analyse: mogelijk meer groene candles in het vooruitzicht

In mijn analyse van afgelopen dinsdag bespraken we twee scenario’s: een bullish en een bearish scenario. Vandaag blikken we terug op deze analyse en onderzoeken we welk scenario zich momenteel afspeelt. Hierbij richten we ons allereerst op de trend van de aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven (S&P 500). Verder bespreken we de grafiek van de grootste cryptomunt en analyseren we belangrijke prijsniveaus die relevant zullen zijn in de nabije toekomst.

De scenario’s voor de S&P 500

Afgelopen dinsdag begonnen we met de trend van de S&P 500. Op dat moment werd een belangrijke trendlijn door de koers als ondersteuning getest. Door deze test ontstonden er twee scenario’s.

SPX 1W

Scenario 1 was dat de koers de rode lijn zou gebruiken als ondersteuning en daarna zou blijven stijgen, een zeer bullish scenario. 

Optie 2 was dat het doorbreken van de weerstand een ‘bulltrap’ (valstrik) zou zijn, waarbij de marktmakers de beleggers wil laten denken dat de koers verder omhoog zal gaan, maar in werkelijkheid zal de koers dalen en weer onder de trendlijn zakken.

Zoals te zien is in de grafiek hierboven, heeft scenario 1 zich afgespeeld: de koers heeft de belangrijke rode lijn succesvol als ondersteuning getest en blijft stijgen, wat een zeer positief teken is. 

Wat betekent dit voor Bitcoin?

De stijging van de aandelenindex op de grafiek heeft een gunstig effect op de koers van de belangrijkste cryptomunt, Bitcoin. We zien namelijk vaak dat de koers van Bitcoin de trend van de S&P 500 volgt. Daarom is het cruciaal dat de aandelenindex boven de belangrijke trendlijn blijft en de stijging voortzet, wat ten goede zal komen aan Bitcoin.

Voor extra bevestiging van deze bullish trend raad ik altijd aan om de grafiek van de DXY (sterkte van de dollar) erbij te nemen. Zoals ik eerder in analyses heb vermeld, is er vaak een duidelijke omgekeerde correlatie tussen ‘risico-activa’ en de dollar. Bitcoin is zeker een risicovolle investering vanwege de volatiliteit. De correlatie is dus ook van toepassing op Bitcoin.

DXY 1D

Op de grafiek hierboven zien we dat de sterkte van de dollar de ondersteuningslijn (rode lijn) verloren is. Op dit moment volgt de koers de neerwaartse zwarte pijl en dat zorgt ervoor dat nog veel meer rode candles in de komende weken tevoorschijn kunnen komen. Negatief voor de dollar, maar zeer positief voor Bitcoin. 

Belangrijke weerstanden op de weg naar boven

Indien de aandelenindex blijft stijgen en de sterkte van de dollar blijft afnemen, dan is het goed mogelijk dat de stijgende beweging van Bitcoin behouden blijft. Bij deze stijging zal de grootste cryptomunt weerstand tegenkomen. Een belangrijk weerstandsniveau is in eerste instantie de 24.500 dollar, een niveau waar de koers vorig jaar al tegen weerstand van ondervond. Een ander belangrijk niveau is 28.500 dollar. Als Bitcoin echt op dreef is, kan de koers zelfs 31.750 dollar bereiken. Dit is een gigantisch grote weerstand.

BTC/USD 1W

Het is echter goed om te benoemen dat een bullish scenario echt alleen uitspeelt als de aandelenindex hier reden toe geeft. Zakt de koers van de S&P 500 onder de trendlijn, dan is het gedaan met de opwaartse beweging van Bitcoin. Schiet de dollar keihard omhoog, dan is het gedaan met de stijging van Bitcoin. Houdt deze ontwikkelingen dus nauwlettend in de gaten. Er is alleen ruimte voor Bitcoin om hard te stijgen als de aandelenindex stijgt en de waarde van de dollar daalt.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

CCP Games secures $40M funding for upcoming Web3 game

Independent game developer CCP Games, known for its multiplayer online game EVE Online, has announced that it has secured $40 million in financing from external partners...

Sushi sets up legal defense fund after SEC subpoenas head chef Jared Grey and DAO itself

Sushi DAO proposed the creation of a legal defense fund March 21 in response to the "recent" subpoena of Sushi head Jared Grey and the...

Texas lawmaker introduces resolution to protect Bitcoin miners and HODLers

Cody Harris, member of the Texas House of Representatives, has introduced a resolution aiming to have the legislature say the "Bitcoin economy is welcome" in...

Bloomberg analyst: Crypto supercycle likely on as BTC outperforms gold

Bitcoin is outperforming commodities and gold so far in 2023, with BTC showing a 10x outperformance of the precious metal. Mike McGlone, a senior macro strategist...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo