Bitcoin analyse: is het tijd voor optimisme?

Het is even geleden, maar bitcoin laat nu eindelijk een aantal groene dagen zien. Gisteren zagen we een mooie stijging van zo’n 5%, en ook vandaag staat de koers alweer enkele procenten in het groen. Altijd positief om te zien, maar natuurlijk is het wel belangrijk om te weten waar deze stijging vandaan komt en of we deze opwaartse trend kunnen voortzetten. 

Symmetrische driehoek

De afgelopen weken vormde de koers van bitcoin een symmetrische driehoek. Deze driehoek kenmerkt zich door steeds lagere hoogtepunten en hogere laagtepunten totdat de koers uitbreekt in een bepaalde richting. Bij dit patroon is vaak met weinig zekerheid te voorspellen of de koers naar boven of beneden uit zal breken.  

Gisteren maakten we het echter mee: bitcoin maakte een mooie 5% beweging naar boven uit de hierboven genoemde driehoek. Heel belangrijk bij het uitbreken uit zo’n patroon is het volume. Wanneer de koers uitbreekt naar boven met weinig volume, dan is de kans heel groot dat de beweging tijdelijk is, dat de koers weer terug in de driehoek zal bewegen en misschien zelfs naar beneden zal uitbreken. 

BTC/USD 4H

Maar waarom is het volume zo belangrijk? Dat is heel simpel te verklaren. Als er weinig volume is dan is er weinig vertrouwen bij de investeerders dat de beweging die de koers maakt, een blijvende beweging is. Hierdoor wachten ze met het kopen. Wanneer er dus veel volume is bij een uitbraak, dan weet je dat ook veel investeerders het vertrouwen hebben dat de koers hogere levels zal gaan opzoeken. 

Toen bitcoin gisteren uit het driehoekspatroon brak, was het volume behoorlijk gunstig zoals je ziet in de grafiek hierboven. De 4-uurs candle die verantwoordelijk was voor de uitbraak uit het patroon liet een piek zien in het volume. Dit valideert de beweging die de koers maakt. Hierdoor kunnen we dus weten dat de stijging die bitcoin liet zien, een waarschijnlijk blijvende beweging is omdat ook veel investeerders vertrouwen hebben in de opwaartse beweging.  

200WMA

Bitcoin laat een stijging zien, en de koers komt nu heel dichtbij een belangrijke indicator die analisten gebruiken. Dit is de 200WMA: 200 Week Moving Average. Dit is een indicator die alle bitcoin weekkoersen van de afgelopen 200 weken bij elkaar optelt, en dan het gemiddelde neemt. Momenteel staat de 200WMA rond de 22.500 dollar (22.150 euro). Dit betekent dus dat de gemiddelde koers van de afgelopen 200 weken 22.500 dollar is.

BTC/USD 1W

In de geschiedenis van bitcoin was de 200WMA altijd een heel sterke ondersteuning. Maar de afgelopen weken was dit echter totaal niet het geval. We zagen niet één, maar wel drie wekelijkse candles onder de 200WMA-lijn sluiten. Dit is nog nooit eerder voorgekomen.

Het is heel belangrijk dat de koers binnenkort weer boven de 200WMA komt, maar zoals je misschien weet zal iets wat lange tijd een ondersteuning is geweest in een weerstand veranderen wanneer de ondersteuning niet sterk genoeg bleek. 

De 200WMA bleek een paar weken geleden niet genoeg ondersteuning te bieden, waardoor bitcoin door de ondersteuning heen zakte. Nu we weer omhoog bewegen naar deze lijn toe, is het dus heel goed mogelijk dat deze indicator de komende weken een grote weerstand zal zijn voor bitcoin. Het zou echter heel positief zijn wanneer de koers weer boven de 200WMA komt en deze lijn als ondersteuning zal vasthouden. Dat zal voor meer vertrouwen in de koers zorgen bij investeerders, omdat deze lijn toch cruciaal is gebleken de afgelopen jaren. 

All Dutch and English crypto news!

Traders flinch after Ethereum price rejects at $2,000

Ether (ETH) rejected the $2,000 resistance on Aug. 14, but the solid 82.8% gain since the rising wedge formation started on July 13 certainly seems...

BitGo to sue Galaxy Digital for $100M over dropped acquisition

Digital asset custodian BitGo said it planned to seek more than $100 million in damages from Galaxy Digital, alleging the investment firm owed the funds...

Coin Center may challenge US Treasury’s sanctions on Tornado Cash in court

United States-based crypto policy advocacy group Coin Center said it intended to "pursue administrative relief" for individuals affected by Tornado Cash sanctions imposed by the...

Fed to issue long-awaited guidelines for granting master accounts to crypto banks

The United States Federal Reserve Board announced Monday that it had finalized guidelines for factors reserve banks are to consider when reviewing requests for Federal...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo