Bitcoin analyse: Dit is waarom BTC vlak na behalen record hard in elkaar zakte

Wow, wat een actie zien we vanaf gistermiddag op de grafieken. Binnen korte tijd schoot de koers van bitcoin naar nieuwe hoogtes en zakte het naar diepe dalen. Veel altcoins volgde en na de euforie zag alles er bloedrood uit. Wat is er gebeurd?

Voor de uitbraak

Gisteren was er een moment waarbij het niet verstandig was om op de indicatoren te vertrouwen. Ze geven immers een reflectie van het verleden. Er kunnen daarin patronen herkend worden waarmee wordt bepaald hoe groot de kans is op een bepaald toekomstig verloop. In een door nieuws gedomineerde markt spelen deze patronen een ondergeschikte rol. De rol van emoties zoals angst en hebzucht is dan kortstondig groter.

De prijs zat opgesloten in een descending triangle; een driehoek waarvan de onderkant horizontaal is en de bovenkant afloopt. Over het algemeen is dit een bearish patroon. Dit betekent dat er wordt gespeculeerd op een prijsdaling en dat er shortposities worden ingenomen. Zie hieronder de grafiek waarbij 1 candle staat voor 1 uur, met prijs in dollar.

Geld, goud, bitcoin… en plastic

Van geld zoals dollar en euro wordt enorm veel bijgedrukt. De figuurlijke geldpersen draaien op volle toeren en mede door de corona pandemie is de productie nog wat opgeschroefd. Het is een eenvoudige gedachte dat daardoor de totale waarde van het geld afneemt. Als er bijvoorbeeld een machine uitgevonden zou worden die plastic kan omzetten in goud, dan zou de goudprijs kelderen. Goud behoudt momenteel onder andere zijn waarde omdat het aanbod beperkt is. Hetzelfde geldt voor cryptocurrency’s zoals bitcoin. Het verklaart waarom de vraag naar dit soort assets steeds groter wordt en een nieuwsbericht kan de trigger zijn.

Nieuws over inflatie

Toen kwam er nieuws uit de Verenigde Staten. De inflatie in de VS steeg in oktober naar 6,2 procent op jaarbasis, het hoogste jaarlijkse percentage in 30 jaar. De US-dollar wordt dus in rap tempo steeds minder waard. Niets doen met geld is geen optie, door het op de bank te zetten devalueert het nog sneller. Mensen zoeken altijd een manier om van vermogen meer vermogen te maken, maar men krijgt het gevoel dat het een reddingsoperatie begint te worden. Waar kan je naartoe met je geld?

Crypto-aanhangers weten het antwoord al lang maar het lijkt alsof een grote groep gisteren ineens het licht zag: direct na het delen van dit percentage door Bloomberg Markets schoot de bitcoin koers omhoog en tikte het een nieuwe all-time high aan op 69.000 dollar (59.644 euro).

Zoals je in de bovenstaande grafiek kan zien werd er uitgebroken uit de driehoek, maar het ging naar boven in plaats van naar beneden. En daarboven, rond de all-time high zitten mensen te wachten om winsten te pakken. Het is dan ook logisch dat de prijs weer even naar beneden gaat. De prijs leek tot rust te komen op het prachtige niveau rond de 68.500 dollar en toen gebeurde er weer iets interessants:

Naar beneden

Kort na het bereiken van deze astronomische nieuwe hoogten, viel de prijs van Bitcoin terug naar rond de 62.800 dollar. Er leek even paniek want voor de bitcoin betekende het een terugval van ongeveer 8,5 procent, maar van sommige altcoins ging wel 20 procent af. Nieuws domineerde wederom. Dit keer ging het over de Chinese vastgoed-reus Evergande die moeite heeft om zich aan terugbetaal-afspraken te houden.

Vanaf dit moment moeten we toch weer terugvallen op het herkennen van patronen, want vanuit het perspectief van technische analyse zijn winstnemingen in de buurt van recordhoogtes en het hertesten van lagere ondersteuningsniveaus processen die vaker voorkomen.

Squeeze

Door het goede nieuws hadden veel traders waarschijnlijk long-posities ingenomen. Dat wil zeggen dat ze er vanuit gingen dat de prijs nog verder omhoog zou gaan. Aan de onderkant geven ze op bepaalde niveaus alvast de opdracht om te verkopen als de prijs daar toch (tegen hun verwachting in) terechtkomt. Doordat ‘bovenin’ veel winsten werden geïnd in combinatie met nieuws uit China daalde de prijs en werden deze shortposities geraakt.

Er werd dus steeds meer bitcoin verkocht op weg naar beneden en dat proces kan enorm versnellen, helemaal als traders een hefboom gebruiken om met geleende bitcoins posities in te nemen. Een koersdaling kan ervoor zorgen dat ze dusdanig veel geld verschuldigd zijn aan ‘hun’ handelsplatform dat ze worden geliquideerd. Al met al ontstaat er een sneeuwbaleffect wat we ook wel een squeeze noemen; in dit geval een long-squeeze.

Van weerstand naar steun

Dat het analyseren van grafieken wel degelijk een belangrijke rol speelt, is te zien aan de horizontale balk die ik al enkele keren in vorige analyses heb ingetekend. Dit belangrijke niveau heeft vooral als weerstand een rol gespeeld en zoals het er nu naar uitziet, is de test geslaagd. De steun wordt benadrukt door de 100 Smoothed Moving Average (SMMA: De som van alle slotkoersen van een bepaalde periode -in dit geval 100 – gedeeld door het aantal van deze periode, waarbij de oudere prijzen een mindere impact hebben.)

Vanaf deze plek zou een rustige opmars naar boven ingezet kunnen worden. Mocht het niet lukken, dan ligt de volgende steun aan de onderkant in de buurt van het niveau van 63.500 dollar.

Volatiel

Volatiliteit is bitcoin niet onbekend. Nieuws speelt een belangrijke factor in het verloop van de koers. Gelukkig is het meeste nieuws nog steeds bullish van aard.

The post Bitcoin analyse: Dit is waarom BTC vlak na behalen record hard in elkaar zakte appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Covered call options strategy, explained

What is crypto options trading?   A crypto options contract grants the holder the right, but not the obligation, to purchase (call option) or sell (put option)...

Deze 3 memecoins stegen al 200%, ben je nog op tijd om te investeren?

Memecoins zijn dit jaar weer enorm populair. Drie van de bekendste, Floki, Pepe en Shiba Inu, stegen de afgelopen drie maanden meer dan 200%. Maar...

Hong Kong-based Asset Manager VSFG aiming for a May spot Bitcoin ETF launch

There are reports that the Hong Kong SFC is considering to approve Bitcoin ETFs in Q2 2024. VSFG and Value Partners have applied for approval to...

Bybit launches regulated digital asset platform in the Netherlands

Bybit.nl brings more crypto services and products to Dutch users. The launch follows Bybit’s partnership with SATOS, a crypto platform with operations in the Netherlands and...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo