Bitcoin analyse: deze ondersteuning is erg belangrijk om niet verder te dalen

Vorige week liet de koers een paar mooie groene candles op de grafiek zien. Een opwaartse trend gaf veel investeerders weer hoop en vertrouwen in de markt. Echter, zoals we vaak hebben gezien, was deze beweging niet van lange duur. Momenteel staat de koers alweer een dikke 13% onder het hoogste punt van vorige week.

In deze analyse wil ik ingaan op de reden waarom bitcoin deze opwaartse beweging niet voortzette. Dit aan de hand van een van de meest belangrijke indicatoren in de markt: de 200WMA. Ik vertel zo dadelijk waarom deze indicator belangrijk is en wat deze inhoudt. 

Zijwaartse trend

Eerst zullen we een blik werpen op de 4-uurs grafiek. Hier zijn 2 boxen gemarkeerd die heel belangrijk zijn. Allereerst heeft de rode box zich als behoorlijke weerstand bewezen. Een aantal pogingen om door deze box te bewegen zijn afgeketst, en de bitcoin koers bewoog daarna meestal richting de groene box: de ondersteuning. 

Vorige week was echter van een andere orde, omdat de koers een uitbraak liet zien door de rode box. Een behoorlijk grote beweging volgde binnen korte tijd. Maar ook de terugweg naar beneden liet niet lang op zich wachten. 

Wat we hadden willen zien is dat de rode box als ondersteuning werd gehouden, om zo vervolgens verder omhoog te kunnen bewegen. Vaak is het namelijk zo, dat een cruciale weerstand in een ondersteuning verandert wanneer de weerstand verbroken is. Een paar 4-uurs candles hebben geprobeerd om ondersteuning te vinden, maar deze was te zwak en dus zakte de koers weer verder terug naar beneden. 

Het zou heel logisch zijn dat de koers zich de komende dagen terug zal bewegen naar de groene box. Het is dan wel cruciaal dat deze groene box als ondersteuning intact blijft. Beweegt de koers echter onder deze box, dan kan je al snel gaan kijken naar levels zoals de 12.400 dollar. 

200 Weekly Moving Average

Dan nu de indicator die toch echt wel in de cryptowereld als dé reden wordt gezien waarom bitcoin de opwaartse trend niet voortzette. Ik heb het dan uiteraard over de 200WMA: 200 Weekly Moving Average (de oranje lijn in de grafiek). Ik heb deze indicator in eerdere analyses al eens uitgelegd, maar nu dan toch nog even een korte samenvatting. 

De 200WMA is een indicator die alle bitcoin weekkoersen van de afgelopen 200 weken bij elkaar optelt, en dan het gemiddelde neemt. Zoals in de grafiek hieronder te zien is, staat de 200WMA momenteel rond de 22.780 dollar. Dit betekent dus dat de gemiddelde koers van de afgelopen 200 weken 22.780 dollar is.

Bij de zwarte pijl zie je de weekcandle van vorige week. Een aantal dagen is de koers boven de indicator geweest, maar de week is net onder deze indicator gesloten. Dat is niet bepaald een goed teken. De 200WMA is namelijk een van de meest belangrijke indicatoren in markt, en wanneer deze lijn als grote weerstand blijft figureren, dan zal grotendeels de angst en onzekerheid in de markt blijven. 

Het is dus heel belangrijk dat bitcoin meerdere weekcandles boven de 200WMA sluit. Alleen vanaf dat moment is het pas logisch om te kijken naar veel hogere levels. 

Voor nu zou het heel positief zijn om de groene box van de eerste afbeelding vast te blijven houden als ondersteuning, om zo te voorkomen dat veel lagere levels in het vooruitzicht liggen. 

All Dutch and English crypto news!

Options data shows Bitcoin’s short-term uptrend is at risk if BTC falls below $23K

Bitcoin (BTC) briefly broke above $25,000 on Aug. 15, but the excitement lasted less than an hour and was followed by a 5% retrace in...

Back to basics for Decentraland’s MANA as momentum indicator turns bearish

Decentraland boomed in 2021, but this year has been relatively quiet The native token MANA is sliding after remaining robust The bear weakness is widespread after a...

CME Group plans to launch options on ETH futures prior to the Merge

Major derivatives marketplace Chicago Mercantile Exchange Group intends to launch options trading for its Ether futures products. In a Thursday announcement, the CME Group said that...

Blockchain venture capital funding down over 43% in July: Report

Typically a lagging indicator of the sector's health, the explosion of venture funding in the blockchain sector in 2021 and the first half of 2022...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo