Bitcoin analyse: de positieve (korte termijn) signalen

Ondank de spanningen op het wereldtoneel en de dalende trend waarin bitcoin zich al enige tijd bevindt, laten de grafieken momenteel enkele positieve signalen zien. Zit een verdere stijging er in of moeten we het hier even mee doen? Laten we gaan kijken naar de grafieken.

Kopers hebben de overhand

In de onderstaande grafiek staat elke candle voor één dag. Zoals verwacht is er flink wat weerstand geweest rond de 37.000 dollar (onderste grens van de rode zone). De verkopers hielden het vol tot vlak boven de opwaartse trendlijn. Maar na een daling van ongeveer 18 procent kregen de kopers weer de overhand.

Dat geeft aan dat deze vloer stevig is. Ondanks dat de koers van bitcoin gevaarlijk dicht in de buurt van de lage niveaus kwam, die werden bereikt nadat de munt vanaf de all-time high meer dan de helft van zijn waarde verloor, zien kopers dit blijkbaar als een goed instapmoment. Betekent dit dat de bodem in januari is bereikt?

Nieuwe trend ingezet?

In de onderstaande grafiek kijken we per uur. Het is een kakofonie aan lijntjes, maar ze zijn allemaal relevant. Bij het verlaten van de rode zone werd tegelijkertijd de neerwaartse trendlijn doorkruist. Dat betekent op z’n minst dat de daling is afgezwakt. Er vond nog een doorkruising plaats, namelijk de rode EMA 20 doorkruiste de blauwe EMA 50 en dat is een bullish signaal. Let wel, we kijken per uur, dus het is uiterst fragiel. Maar toch; dit zou het begin van een nieuwe trend kunnen zijn.

Het geheel is wellicht ingegeven door de divergentie die al enige tijd zichtbaar was: de prijs ging naar beneden terwijl de RSI aangaf dat het momentum toenam. Dit is een bullish signaal en daar is dus mooi gehoor aan gegeven. 

De eerstvolgende vloeren en plafonds

De streepjes aan de rechterkant van de grafiek geven fibonacci-levels aan die van belang kunnen zijn. (Bij deze indicator zijn de swing high op 16 februari, 00 uur gebruikt en de swing low op 22 februari om 04 uur.) Mocht de prijs gaan zakken, wat gezien het sentiment aannemelijk is, dan zou het een positief signaal zijn als er afgeketst wordt op het onderste blauwe fibonacci-level. Daaronder dient de rode zone als vloer. Naar boven toe ligt er weerstand rond de 39.400.

Bearmarketkanaal

On-chain analysebedrijf Glassnode merkte in een nieuwsbrief op dat een kenmerk van bearmarkten een gebrek aan on-chain-activiteit is. Het bedrijf zei dat de Bitcoin on-chain-activiteit van deze week ‘wegkwijnt aan de ondergrens van het bearmarktkanaal, wat niet echt kan worden geïnterpreteerd als een signaal van toegenomen interesse en vraag.’ Betekent het dat de interesse daadwerkelijk afneemt of dat men, gezien de huidige internationale onrust, de kat uit de boom kijkt? Hoe dan ook, het is geen positief gegeven.

Bulls hebben vertrouwen

Daar kan ook weer een positieve ontwikkeling tegenover gezet worden. De grafiek waarin is af te lezen hoeveel long-posities er zijn afgesloten (links) heb ik naast de grafiek gezet waarin is af te lezen hoeveel shorts er zijn afgesloten (rechts). Een long positie wordt ingenomen door iemand die ervan uitgaat dat de prijs verder zal stijgen. Bij short-gaan gaat iemand ervan uit dat de prijs gaat dalen. Elke candle staat hier voor 4 uur.

De toename van het aantal long-positief geeft een duidelijk vertrouwen aan: de bulls laten veel groen en een flinke stijging zien. De bears lijken het even niet te weten en zijn duidelijk onzeker.

Crypto’s blijven voor velen risicovolle activa en de escalatie tussen Rusland en Oekraïne zal de volatiliteit zowel op de reguliere beurzen als op crypto-beurzen waarschijnlijk hoog houden met flinke schommelingen in beide richtingen. Toch laten de korte termijn grafieken naast de groene candles ook het meeste vertrouwen zien van de bulls.

All Dutch and English crypto news!

Crypto recap 16 mei: El Salvador, Nigeria en de Bitcoins van Terra (LUNA)

In deze video behandelt Axel de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij met de onderbouwing van nieuwsberichten en technische analyses. Op deze...

Top 5 cryptocurrencies to watch this week: BTC, MANA, MKR, ZEC, KCS

Bitcoin (BTC) has been relatively calm during the weekend as crypto traders try to rebuild the markets after the Terra LUNA debacle. With macro factors...

Celsius Network’s crypto mining subsidiary SEC filing suggests plans for IPO

Celsius Mining, the mining subsidiary of crypto lending platform Celsius Network, has filed paperwork with the United States Securities and Exchange Commission, or SEC, suggesting...

Analysts flag Bitcoin price levels to watch after LFG sells 80K BTC

Bitcoin (BTC) needs to hold current levels and work to reclaim higher ones to avoid a crash in the $20,000 range, the latest analysis warns.  BTC/USD...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo