Bitcoin analyse: April sluit negatief

In de maand april heeft bitcoin ongeveer 17 procent van z’n waarde verloren. Er wordt vaker positief nieuws over bitcoin gemeld dan negatief nieuws. Waarom gaat de prijs dan toch naar beneden?

Die vraag is natuurlijk lastig te beantwoorden. Wel is duidelijk dat de huidige geopolitieke problemen voor veel onrust zorgen en dat de renteverhogingen in de VS druk op de aandelenmarkt creëert. Wat zien we daarvan terug in de grafieken? Laten we gaan kijken, maar eerst een korte samenvatting:

  • Maand-grafiek: de prijs is onder de MA-20 gesloten: bearish
  • Week-grafiek: prijs is uit de bear flag gebroken: bearish
  • 4uur-grafiek: falling wedge: bullish
  • 4uur-grafiek: de prijs zet lagere bodems neer terwijl de RSI (ligt) oploopt: bullish

De maandgrafiek

Afgelopen zaterdag is maand-candle afgesloten. De rode lijn is de EMA-21. EMA staat voor Exponential Moving Average. Het is een lijn die berekening maakt van het aantal candles dat is opgegeven, in het geval van de rode lijn worden de afgelopen 21 candles gebruikt. Dat betekent in deze grafiek een gemiddelde van de afgelopen 21 maanden. Wat de EMA anders maakt dan de MA – Moving Average – is dat de formule zo is ontworpen dat laatste candles zwaarder meetellen, vandaar de extra toevoeging ‘Exponential’.

Op zich geen goed nieuws dat de prijs eronder is afgesloten, want dat kan het negatieve sentiment versterken. In het verleden is het vaak gebeurd dat de prijs, na sluiting onder de EMA-21, doorzakte richting de EMA-55 (zie blauwe lijn). Dat zou een daling van nog eens 30 procent betekenen. Zien we tekenen van zo’n daling ook op de kleinere timeframes?

Uitbraak bear flag

Op de week-grafiek is te zien dat de prijs zich onder de blauwe zone bevindt. In die zone zou je een ‘flag’ patroon kunnen herkennen. De kans op een uitbraak naar beneden is hierbij groter dan omhoog. En het lijkt erop dat de uitbraak is ingezet. Het koersdoel van die uitbraak ligt op een absurdistische 24.000 dollar (22.800 euro). Dat is bijna hetzelfde als de 30% daling die hierboven is besproken. Of het zover gaat komen; daar heb ik mijn twijfels over. Maar het geeft te denken.

De onderste rode lijn geeft een flinke steun aan. Het is belangrijk wat daar gaat gebeuren: schiet de prijs weer terug, de blauwe zone in, of volgt er toch een verdere daling?

Lichtpuntjes

Als we nog iets verder inzoomen en kijken naar de 4uur-grafiek, dan zien we wat lichtpuntjes verschijnen. Een volgend patroon dient zich aan: een falling wedge. Het is een bullish patroon waarbij de prijs aan de top van de wedge wijd begint en steeds nauwer wordt doordat de volatiliteit minder wordt. Een uitbraak zal niet lang op zich laten wachten.

In dit geval is de kans op een uitbraak naar boven groter. Dat zou betekenen dat de 40.000 dollar (38.000 euro) grens weer bereikt wordt en dat – zoals hierboven besproken – de prijs weer in de blauwe zone glipt. Een indicator die deze theorie bekrachtigt is de RSI (Relative Strength Index; een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100). Terwijl de prijs steeds lagere dalen liet zien, liep de RSI juist op. Dat is een bullish signaal.

De rode lijn

De rode lijn op de twee bovenstaande grafieken is nu iets om in de gaten te houden. 

Ondanks dat april in de min is afgesloten, is de algemene beweging van de afgelopen maanden meer ‘zijwaarts’ dan ‘neerwaarts’. Als bitcoin dit volhoudt – en boven de rode lijn blijft – dan toont het zich als een baken in de woelige oceaan. Iets waar mensen zich aan kunnen vastklampen als het mis gaat… en dat is best positief.

All Dutch and English crypto news!

Central African Republic president launches crypto initiative following Bitcoin adoption

Faustin-Archange Touadéra, president of the Central African Republic, has announced the government will be backing an initiative centered around developing the country's blockchain infrastructure. In a...

‘Crypto is just like the end of the 90s with the internet bubble,’ says Hodl CEO Maurice Mureau

For Maurice Mureau, CEO of crypto investment fund operator Hodl, there's "not a lot left" to invest in anymore. With soaring inflation, bonds are no...

Final Capitulation — 5 reasons why Bitcoin could bottom at $10,000

Bear markets have historically been challenging to navigate for traders and the conventional set of "reliable" indicators that determine good entry points are unable to...

Crypto exchange FTX is looking into acquiring Robinhood: Report

Cryptocurrency derivatives exchange FTX is reportedly eyeing a takeover of Robinhood Markets, the popular trading app that introduced millions of traders to Bitcoin (BTC), Ether...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo