Analyse: wekelijkse candle gesloten, kan bitcoin hier bodemen?

Technische analyses zijn bedoeld om inzicht te geven in het koersverloop van bitcoin, en de wekelijkse candle is daarin erg belangrijk. Omdat het nu maandag is, kunnen we de candle van vorige week analyseren. Hoe staan we ervoor, en kunnen we hier bodemen?

Wekelijkse candle sluit goed

Om te beginnen pakken we de wekelijkse grafiek erbij, waarvan elke candle één week is. Deze is weergeven in de onderstaande afbeelding. En zoals je kan zien, is de koers vorige week boven een belangrijk punt gesloten; de all time high van 2017.

BTC/USDT 1W

Deze plek (de onderste roze zone) fungeert zoals verwacht als support. Het zou erg slecht zijn als de koers meteen door dit level zou breken, maar dat is wel precies hoe bitcoin in de afgelopen jaren een bodem maakte. Het zou dus kunnen dat bitcoin hier toch nog geen bodem heeft gemaakt. Als er een wekelijkse candle onder deze zone sluit, zou het scenario nog negatiever worden.

Aan de andere kant heeft de bitcoin koers op dit moment wel ondersteuning gevonden, en zou het niet raar zijn als deze hier omhoog gaat. Een van de factoren waardoor dat niet onmogelijk lijkt, is de Fear and Greed Index. Dit is een indicator die aangeeft hoeveel angst of hebberigheid er op de markt heerst. Maar hoe kan dit iets zeggen over een bodem?

Angst = bodem

De Fear and Greed Index werkt erg simpel; hoe hoger het cijfer, des te lager de angst. Maar hoe lager het cijfer… Je snapt het wel. Maar waarom is dit belangrijk?

Om dat uit te leggen heb ik op de eerste grafiek 2 oranje bolletjes getekend. Dit zijn plekken waarbij de angst op hetzelfde level stond als nu, en dat zien we in maart 2020 en in mei 2021. In de onderstaande afbeelding gaan we daarnaar kijken.

Fear and Greed Index

Links zien we het cijfer van de index, en aan de onderkant de maanden. Op deze manier kunnen we goed inzien wanneer de angst het hoogste is. Dat is bijna altijd het moment geweest dat de koers erg laag stond. Daarom is het aannemelijk dat de koers hier wellicht zal opleven.

Of dat deze week gebeurt of over een aantal weken, is niet duidelijk. Na de bodem – die begon in mei 2021 – duurde het maar liefst 70 dagen voordat de koers weer omhoog schoot. Er zijn op dit moment pas 14 dagen voorbij rond dit huidige prijslevel, dus een opleving kan nog even duren.

All Dutch and English crypto news!

US lawmakers appeal directly to 4 mining firms, requesting info on energy consumption

Four members of the United States House of Representatives from the Energy and Commerce Committee have demanded answers from four major crypto mining firms in...

A sharp drop in TVL and DApp use preceded Avalanche’s (AVAX) 16% correction

After an impressive 73% rally between July 13 and Aug. 13, Avalanche (AVAX) has faced a 16% rejection from the $30.30 resistance level. Some analysts...

Ripple partners Travelex Bank to launch XRP-enabled enterprise payments in Brazil

Ripple's partnership with Travelex Bank will see customers of the locally regulated bank benefit from XRP-powered cross border payments settled on RippleNet's On-Demand Liquidity (ODL)...

Nigeria aims for millions of new eNaira users as it increases features, targets unbanked

The eNaira, Nigeria's central bank digital currency (CBDC), will enter the second phase of its expansion with new technology to beef up its user base,...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo