Analyse: Hoe snel kan Bitcoin herstellen van de grootste crash sinds mei?

Green Day zong het al: ‘Wake me up, when September ends.’ September is normaal gesproken een slechte maand voor bitcoin, en een daling van 20% is inderdaad geen lekker begin. Toch moeten we deze maand nog niet afschrijven, er kan namelijk nog veel gebeuren! Wat verwachten we van de komende dagen?

Weekgrafiek nog goed

When in doubt, zoom out! Daarom beginnen we deze analyse met ‘het grote plaatje’. Je kijkt hieronder naar de weekgrafiek van de bitcoin koers vanaf 2016. Bevinden we ons nu in een bull market of bear market? Daar kan de groene lijn onder de grafiek je bij helpen. Dit is het voortschrijdend gemiddelde (moving average) van de laatste 21 kaarsen. De koers bevindt zich nog steeds boven deze lijn, en dat is goed nieuws.

Een gemiddelde van 21 weken klinkt willekeurig, maar in de bull market van 2016 was deze lijn een belangrijke ondersteuning. De koers dipte meerdere malen, maar stuiterde bij de groene lijn weer omhoog. Kunnen we nu opnieuw vertrouwen op de 21-weken moving average?

Mooi vangnet

Om dat te onderzoeken duiken we nog verder de koersgrafiek in. Je kijkt nu naar de daggrafiek vanaf het begin van het jaar. De oranje balk is een cruciaal prijsniveau, ongeveer rond 36.000 euro. Eind februari vond de koers vanaf hier steun, om richting 50.000 euro te gaan. En eind juli was deze prijs juist een sterke weerstand, de koers daalde met 11 procent bij het raken van de balk.

En deze keer? Bitcoin stuitert nu net zoals februari omhoog. Inmiddels is de koers weer met 8 procent, of ruim 2.900 euro gestegen vanaf de bodem. Ook dat is een positief signaal.

Grote beweging op komst

Wat gaat de koers nu doen? Daarvoor kijken we naar de uurgrafiek vanaf 4 september. Na de flinke crash van 7 september beweegt de bitcoin koers in een symmetrische driehoek. De bewegingen worden steeds kleiner, en de prijs wordt zo gedwongen om een kant te kiezen. Het koersdoel bij een uitbraak is zo groot als de opening van de driehoek aan de linkerkant. Dat betekent dat de koers in een gunstig scenario naar 41.800 euro kan, en in een minder gunstig scenario naar 36.160 euro.

Op korte termijn herstel mogelijk

Dus: welke kant gaat het worden? Kijken we naar de Relative Strength Index (RSI), dan ligt een stijging meer voor de hand. De RSI is een indexcijfer tussen 0 en 100 die het momentum van de koers meet. Dit cijfer bevond zich net na de daling onder de paarse band. Dit betekent dat bitcoin oversold is: de koers is in korte tijd hard gedaald en een herstel is mogelijk.

Dat niet alleen, er is ook sprake van divergentie. De bitcoin koers maakt een lagere bodem, terwijl de RSI juist een stijgende beweging laat zien. Op de grafiek hierboven geven we dit aan met de blauwe lijnen. Deze vorm van divergentie is vaak een voorbode voor een stijging. Combineer je dit met de symmetrische driehoek, dan is een uitbraak naar 41.800 euro goed mogelijk.

Wat verwachten we van bitcoin?

Maar in de cryptowereld kan alles gebeuren. Daarom beschrijven we twee scenario’s, zodat jij op alles bent voorbereid: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish

Breekt bitcoin uit de driehoek? Dan is 41.800 euro het eerste koersdoel. Op de grafiek is dat de onderste groene lijn. Stijgt bitcoin verder, dan is 44.500 euro de eerstvolgende weerstand.

Bearish
De oranje balk rond 36.000 euro is interessant om in de gaten te houden. Bitcoin stuiterde daar eerder deze week omhoog, en bij een daling kan deze prijs opnieuw steun bieden. Duikt bitcoin daaronder? Dan is 33.000 euro de volgende ondersteuning.

All Dutch and English crypto news!

Plaintiffs amend complaint in Tether lawsuit for alleged USDT scheme

The class-action lawsuit alleges Tether and Bitfinix conspired to manipulate crypto market prices.

Bitcoin’s top 100 ‘dustiest’ wallets contain over $88M in BTC

More than $88 million is held in the top 100 Bitcoin wallets, which are classified as containing a “minuscule amount” of BTC.

SEC directs final S-1 submissions for Ether ETFs with target launch on July 23

SEC mandates final S-1 filings for Ether ETFs by July 16, launch set for July 23. Invesco, Galaxy set fees at 0.25%; VanEck, Franklin Templeton at...

Ether could outperform Bitcoin after spot ETF launch: Kaiko

According to Bloomberg analyst Eric Balchunas, the highly-anticipated Ethereum ETFs could launch in the United States by July 23.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo