Analyse: bitcoin zakt tegelijkertijd met de broek van zanger Måneskin

Terwijl festivalgangers de afgelopen dagen flink aan het feesten waren, was dat op de cryptomarkt wel anders. In het uur dat de zanger van Måneskin op de mainstage van Pinkpop stond, beloofde hij 3FM dat hij in zijn onderbroek zou optreden. Bitcoin had geen beloftes gemaakt aan 3FM, maar besloot ook mee te zakken met zijn broek.

De markt is bang

De koers bereikte op dat moment het dieptepunt van het jaar op bijna 17,500 dollar (16.600 euro). De spanning was om te snijden, want bitcoin kan zelfs nog steeds verder zakken.

We hebben al tijden geen lange periodes van groen meer gezien. Dat baart velen zorgen, vooral degenen die hoog inkochten. En deze paniek is ook te zien op de Fear and Greed Index. Hoe lager het nummer, hoe meer angst er heerst.

Dit weekend werd – samen met de prijs (en de broek van Måneskin) – een dieptepunt bereikt van deze Index. Gisteren kleurde deze index rood met het bijpassende cijfer ‘6’; het laagste cijfer van 2022 tot nu toe. Dat is gelukkig inmiddels weer gestegen naar het cijfer 9.

Wat doet de koers?

De koers van bitcoin zit op dit moment op het level van de all time high van 2017. Zoals ik omschreef in mijn vorige analyse, was het logisch dat de koers deze top nog zou aantikken. De vraag is alleen of we hier opgelucht adem kunnen halen. Er zijn namelijk nog geen sterke ‘omkeer’-signalen.

Om wat meer te kunnen zien, zoomen we in op de bitcoin koers. We gaan kijken naar de 4-uurs candles, die ons wat meer kunnen vertellen over de prijs op korte termijn. Daarbij is het belangrijk om de paarse zones op bovenstaande grafiek nog eens te bekijken.

Ingezoomd zie je namelijk niet meer waar deze zones vandaan komen, maar dit zijn dezelfde als in de bovenstaande grafiek.

Kunnen we de neerwaartse trend veranderen?

Als we kijken naar de onderstaande grafiek, zien we dat de koers door de (onderste) zone naar beneden is gebroken. Dat was zeer slecht nieuws, maar bitcoin herpakt zich meteen. De koers zit nu weer in deze zone, en kan zichzelf herstellen als deze weer boven deze plek komt.

Daarbij is één ding erg belangrijk. Zoals de blauwe kromme lijntjes aangeven, maakt de koers nog steeds lagere laagtepunten en lagere hoogtepunten. Dit betekent dat bitcoin nog steeds in een neerwaartse trend zit. Pas als dit verandert – hiervoor moet bitcoin een hoger punt maken – kan de trend veranderen.

Dit zal de impuls kunnen geven wat we op dit moment nodig hebben. Vanuit hier kunnen we dus enigszins bullish gaan denken, maar daar is wel wat voor nodig. Misschien als de zanger van Måneskin zijn broek omhoog trekt, dat bitcoin hier ook in meegaat.

All Dutch and English crypto news!

How low can Ethereum price drop versus Bitcoin amid the DeFi contagion?

Ethereum's native token Ether (ETH) has declined by more than 35% against Bitcoin (BTC) since December 2021 with a potential to decline further in the...

6 Questions for Daniel Yan of Matrixport

We ask the buidlers in the blockchain and cryptocurrency sector for their thoughts on the industry… and throw in a few random zingers to keep...

Small-time investors achieve the 1 BTC dream as Bitcoin holds $20k range

Ever since early Bitcoin (BTC) investors woke up millionaires as the ecosystem gained tremendous popularity alongside the mainstreaming of the internet, investors across the globe...

Nifty News: Yuga Labs breaks silence, X2Y2 outpaces OpenSea and more…

Yuga Labs has finally broken its silence over the conspiracy theory that alleges the team embedded alt-right and Nazi memes/imagery into the artwork and branding...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo