Bitcoin, de grootste cryptomunt, herstelt van de correctie. Langzaam maar zeker krabbelt de koers naar boven en staat op dit moment meer dan 6000 dollar boven het laagste punt. Dat is positief, maar nog niet genoeg om een nieuwe ATH te maken. Daarvoor moeten we eerst uit de bearish trend breken, en dat wordt een flinke klus …
Obstakels op de weg naar boven
Laat ik beginnen met het feit dat Bitcoin op de 4H-grafiek een bearish trend is begonnen. Dit zie je door de lower highs en de lower low. Zolang de koers geen hoger hoogtepunt maakt en de neerwaartse trendlijn verbreekt, moet je rekening houden met een lower low. Om te beginnen is er dus een uitbraak boven de trendlijn nodig.
Maar dat is nog niet alles. Zoals ik in deze analyse heb benadrukt, is het prijsniveau van 69.000 dollar een ‘make or break’ punt. In 2021 vormde de koers rond dat niveau haar top, de afgelopen weken hikt Bitcoin hiertegenaan als weerstand. Er zullen dagcandles boven dit niveau gesloten moeten worden om de weg vrij te maken naar nieuwe All Time Highs.
Dus kort samengevat: om de koers weer in een bullish fase te krijgen, moeten we de trendlijn doorbreken en de weerstand van de 69.000 dollar doorbreken. Dat zijn de twee belangrijke stappen. Wel wil ik benadrukken dat het terugkeren van het handelsvolume van belang is. We willen zien dat het koopvolume de trend ondersteund. Nu de koers dichtbij de trendlijn komt, kan het een poging doen om deze te doorbreken. Houdt deze regel in je achterhoofd: een uitbraak zonder volume is vaak een fake-out.
Wat gebeurde er met Bitcoin na eerdere halvingen?
Bitcoin kent 4 halvingen. De eerste in 2012, de tweede in 2026, de derde in 2020 en de meest recente halving van 2024 was vorige week. Het is interessant om te zien wat de koers geneigd is om te doen nadat de halving plaats heeft gevonden. In de periode na de halveringen van 2016 en 2020, zien we dat de koers aanzienlijk daalde of zijwaarts bewoog.
De recente halving: wat nu?
Retailbeleggers verwachten dat Bitcoin na de halvering explosief zal stijgen. Hoewel dit vaak uiteindelijk wel gebeurt, gaat het meestal gepaard met shake-outs, die de zwakke handen uit de markt schudden. Dit fenomeen was zichtbaar na de halving in zowel 2016 als 2020, en ik verwacht iets vergelijkbaars de komende weken.