Analyse: bitcoin hangt stil op 19.000 dollar

Wat vliegt de tijd. Bitcoin hangt onderhand al 14 weken rond dezelfde prijs. Na de flinke daling in juni, heeft de koers support gevonden rond de 19.000 dollar. Kan bitcoin nog opleven, of moeten we ons voorbereiden op het ergste scenario?

De belangrijkste ondersteuningen

Om te beginnen kijken we naar de wekelijkse grafiek van bitcoin, waarbij elke candle voor 7 dagen staat. Hier zien we de plek waar de koers zijn ondersteuning heeft gevonden (roze zone). Dit was de plek van het hoogste punt uit 2017, en moet er voor zorgen dat bitcoin niet verder zakt.

De koers houdt zich hier al 14 weken ‘sterk’. Dit staat tussen haakjes, omdat de koers niet echt een weg naar boven vindt. Bitcoin heeft een kleine poging gedaan, maar kwam niet verder dan de 25.000 dollar. Nu is de prijs weer terug en is het niet zeker of er nog een opleving komt.

Op de bovenstaande grafiek kan je ook een blauwe zone zien. Dit was het eerstvolgende punt waar de prijs in het verleden een andere kant op bewoog. Vaak zijn dit soort plekken de perfecte ondersteuning (zoals we ook kunnen zien bij het hoogtepunt van 2017).

Dit betekent dus wel, mocht de prijs onder de roze zone zakken, dat een koers van ongeveer 12.000 dollar aanstaande is. Het is nog niet voorbij, maar we moeten altijd rekening houden met een negatief scenario.

Korte termijn

Om dit beter te analyseren, pakken we er een grafiek bij voor de kortere termijn: de 4-uurs grafiek. Hier zien we de grote roze zone (maar dan ingezoomd) en een kleine paarse zone. Die laatste is de ondersteuning voor de korte termijn. Bitcoin is hier al drie keer vanaf gekaatst. Dit betekent dat dit de support is voor de korte termijn.

Het zou erg positief zijn als de koers weer boven de roze zone uitkomt, zodat we uiteindelijk verder kunnen dan de 25.000 dollar. Hiervoor moeten we niet door de lokale paarse zone breken, want in dat geval is de kans op herstel nog kleiner dan deze nu is.

Mocht dit gebeuren, dan hebben we nog altijd de roze zone voor ondersteuning op de lange termijn. Maar als de koers daar ook onder zakt, moeten we rekening houden met een koers van 12.000 dollar. Dit is verder omschreven in deze analyse, maar hopelijk hoeven we daar verder niks mee te doen.

Angst op de markt

De angst op de markt blijft ook nog onveranderd hoog. Zoals je kan zien in onderstaande afbeelding (Fear & Greed Index) is het sentiment van de markt niet veel verschoven in de afgelopen maand.

Deze index geeft een inschatting van hoeveel angst er in de markt heerst. Hoe lager het getal, des te groter de angst. Dit cijfer zit al voor een lange tijd tussen de 20 en 30 (met één kleine uitschieter naar boven), dus men is er in elk geval niet extra angstig op geworden.

All Dutch and English crypto news!

Crypto Biz: The Voyager Digital auction is over. What now?

Voyager Digital filed for Chapter 11 bankruptcy in July after its exposure to the toxic Three Arrows Capital led to its ultimate downfall. This week,...

Bitcoin retests key $20K level- can bulls get a higher close?

Bitcoin price rose sharply again on Friday as a dose of volatility helped BTC add nearly $1,000 within hours to top the $20,000 mark. Indeed,...

Crypto recap 30 september: WINACTIE Bitcoin Amsterdam

In deze video behandelt Axel de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij met de onderbouwing van nieuwsberichten en technische analyses. Op deze...

Blockchain interoperability goes beyond moving data from point A to B — Axelar CEO Sergey Gorbunov

Cross-chain communication between blockchains is more than just moving data from point A to B, but how it can connect applications and users for enhanced...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo