Analyse: Bitcoin dominantie groeit, tijd voor een stijging?

De koers van bitcoin was voorheen erg volatiel, maar daar is tegenwoordig geen sprake meer van. De munt lijkt wel een stablecoin, waarvan zijn marktaandeel alleen maar groter wordt. Ondanks dat bitcoin niet veel doet, snoept hij dus wel grotere stukken van de markt af.

Twee interessante indicatoren

We beginnen deze week met de grafiek van gisteren. Althans dat lijkt zo, want bitcoin deed niet zo veel. Er valt dus ook geen goede koersvoorspelling te doen – als aanvulling op de analyse van gisteren. Er is nauwelijks wat veranderd.

Daarom wil ik meteen doorgaan naar twee indicatoren die ik op dit moment interessant vindt. Of nouja, één van die twee doet net als bitcoin helemaal niks. Laten we daar dan mee beginnen.

Angst en hebberigheid

In onderstaande grafiek zie je de Fear & Greed Index. Dit is een indicator waarmee je de angst op de markt kan aflezen. Hoe hoger het cijfer, des te hoger de hebberigheid. En des te lager het cijfer, des te groter de angst.

Ik vind deze indicator erg sprekend voor het sentiment op de markt; iedereen is een beetje bang, maar er gebeurt niet zo veel. Je kan op de grafiek aflezen dat de Index sinds 12 april niet meer tussen de 20 en de 30 uit is geweest, maar waarschijnlijk komt daar binnenkort wat verandering in.

Het is pas een paar keer gebeurt dat de Fear & Greed Index zo lang tussen twee tientallen inhing. Meestal ging een beweging uit zo’n range gepaard met een flinke stijging van bitcoin. En hopelijk valt dat samen met een beweging vanaf de trendlijn waar bitcoin nu op zit.

Dominantie van bitcoin

Zo’n beweging zou een mokerslag kunnen zijn voor altcoins, en dat brengt me bij de laatste indicator; de bitcoin dominantie. Hieruit kan je aflezen welk deel van de cryptomarkt uit bitcoin bestaat. En dit percentage lijkt verder omhoog te willen. Door een stijgende bitcoin en stijgende bitcoin dominantie, kunnen altcoins aardig wat gebied inleveren.

Zoals te zien in bovenstaande grafiek, heeft bitcoin het afgelopen jaar vaker support gevonden op een horizontale zone (weergeven als blauw). Hetgeen wat me nu interesseert is de higher low die de dominantie hier maakt. Het is al erg lang geleden dat de dominantie dit doet. Dit kan een teken zijn dat de trend omdraait van zijwaarts – zoals bitcoin al geruime tijd doet – naar opwaarts.

Als bitcoin dit zal doen en alle grafieken krijgen de effecten van een stijgende bitcoin, dan kan dat cruciaal worden voor altcoins. Hetzelfde geldt helaas voor de weg naar beneden; als de dominantie stijgt en bitcoin daalt, is dat zéér slecht voor altcoins. Maar tot die tijd blijft bitcoin een stablecoin.

All Dutch and English crypto news!

Terra collapsed because it used hubris for collateral — Knifefight

The rise and fall of the Terra blockchain and family of related tokens is both one of the most convoluted and one of the most...

European families see crypto as a tool to increase savings: Survey

While there are risks associated with crypto investing, some see it as a way to boost their family savings, a recent study commissioned by crypto...

UST aftermath: Is there any future for algorithmic stablecoins?

TerraUSD (UST) is an algorithmic stablecoin that is pegged at $1.00. But, on the evening of May 19, it was trading for $0.083. This isn't supposed...

WEF 2022: Blockchain and digitization to take center stage at Davos

The annual meeting of the World Economic Forum (WEF) is scheduled to take place from May 22-26,  marking the first in-person WEF global leadership event...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo