Amerikaanse SEC onderzoekt de verdwenen 60 miljard dollar van Terra

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is naar een onderzoek gestart naar de Terra, aldus Bloomberg. De financiele waakhond wil achterhalen of Terraform Labs, de ontwikkelaar van de mislukte blockchain, de regels voor beleggersbescherming heeft geschonden.

Terraform Labs is het niet eens met het onderzoek en heeft beroep aangetekend. De rechtbank heeft het beroep echter afgewezen en geeft de SEC het groene licht.

SEC kan UST niet loslaten

De SEC onderzoekt of Terraform Labs de regels voor effecten en beleggingsproducten heeft overtreden bij hun stablecoin UST. De stablecoin moest een 1-op-1 koppeling aan de Amerikaanse dollar behouden via een algoritme en handel in een gerelateerd token genaamd Luna.

De implosie van UST begon op 7 mei en zorgde voor schokgolven op de cryptomarkten, uiteindelijk is er voor meer dan 60 miljard dollar aan waarde verdampt. In de nasleep zei de Amerikaanse minister van Financiƫn Janet Yellen dat dit de gevaren blootlegde van stablecoins die de Amerikaanse dollar nadoen.

Terraform komt uit Zuid-Korea, SEC uit Amerika

In de poging tot beroep voerden de advocaten van Do Kwon (oprichter van Terra) aan dat de SEC geen jurisdictie heeft over Kwon en Terraform Labs. Beide zijn namelijk gevestigd in Zuid-Korea, hoewel Terraform is geregistreerd in Singapore. De advocaten maakten ook bezwaar tegen de procedure om Kwon rechtstreeks te dagvaarden in plaats van zijn advocaten aan te spreken.

De rechtbank oordeelde echter dat de dagvaardingen van de SEC geldig zijn. Terraform Labs moet daarom samenwerken met de toezichthouder.

Terra heeft personeel in Amerika

In een reactie op de beslissing merkte de SEC op dat de rechtbank Terraform’s “‘doelgerichte en uitgebreide Amerikaanse contacten’, zoals promotie bij Amerikaanse investeerders, in dienst nemen van in de VS gevestigd personeel en contracten met in de VS gevestigde entiteiten” genoeg is om Terra in de VS te onderzoeken. Het feit dat de thuisbasis van Terra zich in Zuid-Korea bevindt beschermt ze niet voor aansprakelijkheid in de VS.

“Ik vind dat er specifieke persoonlijke jurisdictie is met betrekking tot zowel Kwon als Terraform Labs omdat ze doelbewust gebruik hebben gemaakt van het voorrecht om zaken te doen in de Verenigde Staten”, schreef de rechter. “Er zijn werknemers in de Verenigde Staten, inclusief de general counsel, wat volgens mij veelzeggend is.”

Overigens lopen er meer onderzoeken van de SEC naar Do Kwon.

Gedrag spiegelen

Op woensdag verloor Do Kwon een beroep om dagvaardingen van de SEC te blokkeren over een ander lopend onderzoek, deze naar het Mirror Protocol. Tijdens een cryptoconferentie afgelopen november ontving Kwon een dagvaarding, vlak voordat hij het podium op moest om te spreken. De SEC onderzoekt of Mirror Protocol in strijd is met de bestaande effectenwetten. Dit project maakt tokens die de aandelen van grote bedrijven moeten vertegenwoordigen.

SEC en Ripple

De SEC is sinds december 2020 ook verwikkeld in een rechtszaak met Ripple. Laatstgenoemde zou met de uitgifte van hun crypto XRP volgens de SEC de effectenwet hebben overtreden. De laatste ontwikkelingen draaien om dat de SEC in 2018 zou hebben verklaard dat de uitgifte van ether door Ethereum niet onder de effectenwet valt.

De SEC valt nu hun eigen William Hinman aan, Hinman is de voormalige directeur van de afdeling Corporation Finance van de SEC en was degene die zei dat ether niet onder de effectenwet valt. Volgens advocaat Jeremy Hogan is het een fout van de SEC om hun eigen redenatie op deze manier af te vallen.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin network power demand falls to 10.65GW as hash rate sees 14% drop

The overall power consumption of the Bitcoin (BTC) network recorded a drastic drop after mimicking the two-week-long fall in the mining hash rate, which reduced...

It seems NFT-themed Bored & Hungry restaurant no longer accepts crypto

The Los Angeles Times reported Friday that recently opened NFT-themed burger joint Bored & Hungry no longer accepts cryptocurrency as a form of payment for...

Celsius Network hires advisers ahead of potential bankruptcy: Report

Crypto lending platform Celsius Network has reportedly onboarded advisers from a management consulting firm in advance of the company possibly facing bankruptcy. According to a Friday...

Crypto Stories: YouTuber Paco de la India explains his travels using Bitcoin

A YouTuber started traveling the world to see whether he could survive solely on Bitcoin as a means of payment. In the latest episode of Cointelegraph's...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo