Amerikaanse ministerie van financiën publiceert eerste “framework” voor internationale crypto-wetgeving

Het Amerikaanse ministerie van financiën publiceerde op donderdag een eerste factsheet, waarin de werkwijze op het gebied van crypto met buitenlandse wetgevers staat beschreven. Het is het eerste product van het ministerie sinds het uitvoerend bevel van president Joe Biden van eerder dit jaar.

Bescherming van Amerikaanse kernwaarden

Het doel van het in het factsheet omschreven framework is om de kernwaarden van de Amerikaanse democratie te respecteren. In het stuk komen onder andere consumenten-, investeerders- en bedrijfsbescherming aan bod. Verder rept het factsheet over de veiligheid van het wereldwijde financiële systeem en de onderlinge verbondenheid.

Volgens het factsheet is het framework onder meer gebouwd om het potentiële gebruik van crypto voor onrechtmatige doeleinden te verminderen. Maar ook om de toegang tot financiële dienstverlening te verbeteren en technologische vooruitgang te ondersteunen. Het hoofddoel is om “de Amerikaanse leiderspositie in het wereldwijde financiële systeem te versterken”.

Veelbelovende woorden

Vaak zien we in regulering en vergelijkbare documenten vooral veel negativiteit. De crypto-industrie wordt door nieuwe regels immers beperkt. In dit geval is er ook genoeg positiefs te bespeuren. “De Verenigde Staten moet met internationale partners blijven werken aan standaarden voor de infrastructuur voor digitale betalingen en CBDCs (Central Bank Digital Currency’s) om inefficiënties te verminderen en er zeker van te zijn dat nieuwe betaalsystemen consistent zijn met de Amerikaanse waarde en wetmatige-vereisten”, aldus het factsheet.

In deze woorden is duidelijk terug te lezen dat de Verenigde Staten potentie ziet in de technologie om het internationale betaalsysteem efficiënter te maken. De kans is aanwezig dat ze in deze redenering ook het Bitcoin Lightning Netwerk in het achterhoofd hebben. Hiermee is het immers mogelijk om praktisch zonder kosten direct geld naar de andere kant van de wereld te sturen.

Op dit moment gebruiken we daar nog het stokoude SWIFT-systeem voor, waar veel tussenpersonen grove percentages op iedere transactie pakken. De betaalketen van Bitcoin heeft de potentie om daar enorme efficiëntieslagen in te maken. Voor een hoop partijen zou dat de winstmarges enorm vergroten. Denk bijvoorbeeld aan restaurants die over het algemeen een winstmarge van rond de 10 procent hebben. Als zij in plaats van 3 procent op een creditcardbetaling, ineens niets meer moeten afstaan, is dat een enorme vooruitgang voor de industrie.

Verenigde Staten gaat actieve rol aannemen

Een ander interessant punt dat naar voren komt in het factsheet is dat de Verenigde Staten een actieve rol gaat aannemen in het regelvormingsproces. “De Verenigde Staten zal de adoptie en de implementatie van internationale standaarden promoten door bilaterale en regionale samenwerkingen”, zo valt er in het document te lezen. Het lijkt er dan ook op dat de Verenigde Staten de intentie heeft om zo snel mogelijk een internationaal regelkader voor de industrie op te stellen.

Op dit moment heeft de crypto-industrie, in de meeste gevallen terecht, nog een reputatie als de digitale versie van het Wilde Westen. Duidelijke en internationale regelgeving heeft de potentie om daar een einde aan te maken. Hoewel regels en overheden niet per se passen bij de fundamentele ideeën van bitcoin, kan dit voor veel investeerders het duwtje in de goede richting zijn die ze nodig hebben om te investeren. Regels bieden voor een investeerder immers wel zekerheid.

All Dutch and English crypto news!

Podcast: Charmyn Ho, head of crypto insights at Bybit talks NFTs, GameFi, the state of crypto and more

It's been quite the turbulent year in the crypto markets so far in 2022, with words like "contagion", "death spiral" and "recession" entering vocabulary -...

US lawmakers appeal directly to 4 mining firms, requesting info on energy consumption

Four members of the United States House of Representatives from the Energy and Commerce Committee have demanded answers from four major crypto mining firms in...

A sharp drop in TVL and DApp use preceded Avalanche’s (AVAX) 16% correction

After an impressive 73% rally between July 13 and Aug. 13, Avalanche (AVAX) has faced a 16% rejection from the $30.30 resistance level. Some analysts...

Ripple partners Travelex Bank to launch XRP-enabled enterprise payments in Brazil

Ripple's partnership with Travelex Bank will see customers of the locally regulated bank benefit from XRP-powered cross border payments settled on RippleNet's On-Demand Liquidity (ODL)...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo