Amerikaanse centrale bank heeft geen haast met digitale dollar, aldus voorzitter Jerome Powell

De Amerikaanse centrale bank is nog altijd bezig met hun onderzoek naar de voor- en nadelen van de introductie van het digitale equivalent van de dollar. Voorzitter van het belangrijkste financiële orgaan van de Verenigde Staten, Jerome Powell, liet gisteren tijdens een conferentie weten dat er nog geen definitieve beslissing is genomen.

Terwijl verschillende centrale banken al ver in het proces zitten wat betreft de lancering van een digitale versie van hun nationale valuta. Heeft de Federal Reserve (Fed) nog geen haast met de introductie van een digitale dollar. Volgens Powell is het geen zaak van snelheid en de eerste zijn, maar iets wat met precisie moet gebeuren.

Voordelen moeten zwaarder wegen dan nadelen

Het lijkt een open deur, maar Powell gaf tijdens zijn toespraak van afgelopen woensdag nog maar eens aan dat een digitale dollar nog geen zekerheid is. Ze zitten bij de Amerikaanse centrale bank nog volop in de onderzoeksfase en zolang er niet de overtuiging is dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen, dan krijgt de digitale dollar geen fiat.

Wat hij wel benadrukt is dat de Verenigde Staten zeker niet achterlopen wat deze innovatie betreft. Interessant is dat het digitale centrale bankgeld door de traditionele financiële wereld wordt gezien als een rivaal van bitcoin en andere cryptocurrency’s. Zo bestempelde Senator Elizabeth Warren digitaal centrale bankgeld als legitiem publiek geld en werden cryptocurrency’s door haar weggezet als praktisch het tegenovergestelde.

In de eerste plaats lijkt digitaal centralebankgeld echter vooral een manier voor de autoriteiten om de economie nog meer te kunnen sturen. Zo is het vanwege het bestaan van cashgeld lastig voor centrale banken om een diep negatieve rente te hanteren. Bij een te zwaar negatieve rente is het namelijk aantrekkelijk om je banktegoeden in cash om te zetten om die negatieve rente te ontduiken.

Geen concurrent van bitcoin

Vanwege het digitale karakter van bitcoin en digitaal centrale bankgeld is het logisch om te denken dat de twee aan elkaar verwant zijn en mogelijk met elkaar concurreren. Als je kijkt naar de objectieve eigenschappen van beide vormen van geld, dan lijkt echter niets minder waar. Bitcoin en digitaal centralebankgeld zijn twee vormen van geld die compleet van elkaar verschillen.

Waar bitcoin leunt op de zekerheid van wiskunde, speltheorie en decentralisatie is dat voor digitaal centrale bankgeld anders. Dat fenomeen leunt immers op vertrouwen in mensen die het voor het zeggen hebben en centralisatie. Bitcoin is een systeem waarbinnen het monetair beleid voor altijd vastligt. Terwijl digitaal centrale bankgeld de autoriteiten juist de mogelijkheid geeft om hierin bijna eindeloos te variëren.

Het zijn in principe twee systemen die compleet los van elkaar staan en ook naast elkaar kunnen bestaan. Mensen kunnen de vrijheid krijgen om te kiezen aan welk systeem ze hun vermogen durven toe te vertrouwen. Het is ook niet ondenkbaar om een gedeelte van je vermogen in bitcoin onder te brengen en een gedeelte in een eventueel nieuw, op digitaal centrale bankgeld gebaseerd, monetair stelsel onder te brengen.

The post Amerikaanse centrale bank heeft geen haast met digitale dollar, aldus voorzitter Jerome Powell appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Tether announces wallet-freezing policy for OFAC-sanctioned persons

Tether is expanding control sanctions to the secondary market in an effort to cooperate with regulators in the United States. News Join us on social networks Stablecoin issuer...

Lifinity USDC pool drained by arbitrage bot

A bug on an Immediate-or-Cancel order led to the drainage of nearly $700,000 from Lifnity's LFNTY-USDC pool. News Join us on social networks Decentralized exchange (DEX) Lifinity had...

Crypto analyse: Bitcoin bijna aangekomen bij weerstand, gaat de koers hier ook doorheen?

Bitcoin gaat deze week zeer waarschijnlijk groen afsluiten. De munt staat al 10% hoger dan de koers van maandag, en er is nog maar één...

Solana (SOL) holds firm as a new cryptocurrency is emerging as an analysts’ darling

Solana (SOL) registered impressive growth in the decentralized finance ecosystem, marked by increased total value locked and price. Despite this positive outlook, investors are attracted...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo