Als Ripple rechtszaak verliest, verhuist cryptocurrencybedrijf achter XRP naar buitenland

De rechtszaak van de Amerikaanse financiƫle waakhond SEC tegen de cryptocurrencybedrijf Ripple is al langer dan anderhalf jaar gaande. Volgens CEO Brad Garlinghouse is Ripple, gevestigd in San Francisco, klaar om naar het buitenland te verhuizen als het de strijd verliest.

Verhuizen uit de VS

Garlinghouse zei tegen Axios op de Collision-conferentie in Toronto dat zijn bedrijf uit de VS zou kunnen verhuizen als de rechtszaak verloren gaat. En hij is hier vrij zeker over: “Het is niet dat we het zouden kunnen, we zullen het doen.”

Is XRP een security of niet?

Ripple is verwikkeld in een juridisch gevecht met de SEC, die beweert dat het bedrijf de effectenwetgeving heeft omzeild door XRP (cryptocurrency van Ripple) aan investeerders te verkopen. Het doel is om vast te stellen of XRP een secrurity is en derhalve onder de security-wetgeving moet vallen.

Ripple stelt echter dat hoewel het een enorm aantal XRP-tokens gaat, het netwerk dat wordt gebruikt om XRP-transacties af te handelen volledig gedecentraliseerd is. XRP wordt gebruikt voor deze transacties en heeft hierdoor een andere functie dan aandelen hebben. Hierdoor is Ripple vol vertrouwen dat de rechtszaak volgend jaar afgerond wordt, Garlinghouse zei ook dat de rechtszaak “buitengewoon goed” gaat.

Maar stel dat Ripple verliest, zal het zijn activiteiten buiten de Verenigde Staten voortzetten. In de praktijk zal er niet veel veranderen want sinds de SEC in december 2020 de rechtszaak startte, opereerde het bedrijf Ripple al grotendeels buiten de VS. Zo heeft Ripple onlangs een kantoor geopend in Toronto, Canada, met meer dan 150 programmeurs en werknemers.

Het gemis van een bullrun

Wellicht viel je al iets op aan de zojuist genoemde datum. Rond december 2020 begon ook de bullmarkt voor cryptocurrency. Bitcoin, Ethereum en vrijwel elke andere cryptocurrency stegen naar grote hoogtes. Het leek wel of elke week nieuwe all-time highs werden bereikt. De koers van XRP daarentegen, kreeg juist een zware klap. En vlak nadat de rechtszaak bekend werd gemaakt werd het ook moeilijker om in XRP te handelen omdat veel Amerikaanse beurzen de handel in de munt stopten.

In de grafiek hieronder de koers van Ripple eind 2020. Binnen een paar dagen daalde de koers en bleef XRP over met een derde van de waarde.

Bedrijven stoppen samenwerking met Ripple

Niet alleen de koers van XRP kreeg klappen, ook het bedrijf Ripple moest inleveren. Verschillende partijen stopten hun samenwerking met Ripple nadat de rechtszaak bekend werd.

Het winnen van de zaak zal in theorie de groei van Ripple’s bedrijf stimuleren, omdat het andere in de VS gevestigde bedrijven de moed zal geven om weer samen te werken. Een vertrek zou de algehele groei van het bedrijf aanzienlijk belemmeren, aangezien Garlinghouse toegeeft dat de VS de grootste economie ter wereld is.

Belang voor cryptocurrency

De rechtszaak beslist niet alleen het lot van Ripple, maar is ook van belang voor de rest van de crypto-sector. Althans, in de Verenigde Staten. De uitkomst kan namelijk een precedent scheppen voor hoe de SEC andere crypto-bedrijven zal aanpakken.

All Dutch and English crypto news!

Cross-chains in the crosshairs: Hacks call for better defense mechanisms

2022 has been a lucrative year for hackers preying on the nascent Web3 and decentralized finance (DeFi) spaces, with more than $2 billion worth of...

Is it foolish to expect a massive Ethereum price surge pre-and-post Merge?

Ether's (ETH) impressive 85% gain in the past thirty days will have surprised even the most bullish investors and it makes the $800 range seen...

Over 1,900 block-producing nodes in the Solana ecosystem, new report reveals

Solana released its first ever, 'Validator Health Report' which revealed information on its network operators. According to the report the network has over 1,900 block-producing...

Gala is announcing a partnership with Stick Figure Productions to distribute Four Down on the Blockchain

Jackson, WY, USA, 11th August, 2022, Chainwire Gala, one of the leading innovators in blockchain gaming and music, has announced the launch of Gala Film. This...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo